Natura cu noi, romanii, a fost deosebit de generoasa, oferindu-ne nu numai peisaje de poveste, dar si monumente incredibil de frumoase, impunandu-se prin versanti spectaculosi, delta cu flora si fauna unice, pesteri misterioase si chei spectaculoase. Si, da, cheile sapate de raurile romanesti in Muntii Carpati sunt adevarate opere de arta ale naturii, remarcandu-se prin salbaticie in cea mai pura forma.
Exista multe chei in tara noastra care merita sa fie explorate, asadar un top al celor mai frumoase este imposibil de alcatuit. Cu toate acestea, daca iti propui sa faci o mica excursie pe plaiurile mioritice, noi iti recomandam sa introduci in itinerariul de calatorie urmatoarele 3 chei:
1. Cazanele Dunarii
Cazanele Dunarii sunt, indubitabil, unele dintre cele mai spectaculoase chei din Romania, acestea fiind sapate de Dunare intre muntele romanesc Ciucarul Mare si masivul sarbesc Stirbatul Mare, despartind asadar tara noastra de Serbia. Cu toate ca nu sunt la fel de inguste precum cheile formate de rauri, Cazanele Dunarii contureaza imagini de o frumusete ce te lasa fara grai. Iar daca ajungi la acest obiectiv turistic, trebuie neaparat sa mergi intr-o mica croaziera cu barca pe Dunare, pentru a te bucura de peisajele din jur si a vizita Pestera Veterani si Bustul Regelui Decebal.
2. Cheile Bicazului
Aflate la granita dintre judetele Harghita si Neamt, Cheile Bicazului sunt alte chei spectaculoase pe care le poti vizita la noi in tara. Acestea se intind pe o lungime de 6 kilometri si flancheaza un drum delimitat de stanci impunatoare, numai bune de escaladat de catre pasionatii de alpinism. Casa pentru o sumedenie de animale si plante deosebite, precum capra neagra, rasul, ursul brun si floarea de colt, Cheile Bicazului sunt asadar o adevarata minune naturala pe care trebuie sa o vizitezi cel putin o data in viata. In plus, acestea sunt situate alaturi de un alt obiectiv turistic interesant, Lacul Rosu.
3. Canionul 7 scari
Canionul 7 scari este practic un defileu format in stancile impunatorului masiv Piatra Mare, un defileu de dimensiuni nu foarte mari (de doar 160 de metri lungime), insa de o inaltime ametitoare, cu o diferenta de nivel de 58 de metri. Se pare ca acesta dateaza din perioada mezozoica, iar traversarea sa se poate realiza doar prin intermediul celor 7 scari metalice montate acum cateva zeci de ani. De stiut, de asemenea, ca aici se gaseste si cea mai lunga tiroliana de la noi din tara, asadar este un loc ce trebuie neaparat vizitat de catre iubitorii de aventura si adrenalina.