5 Atractii turistice cu care te va cuceri judetul Bistrita-Nasaud

In fiecare judet al tarii noastre avem locuri ce ascund peisaje superbe si legende uimitoare. Bistrita Nasaud, desi este un judet nu foarte turistic, nu face exceptie de la regula.

Incepand cu epoca medievala, Bistrita Nasaud a avut parte de o dezvoltare tipic transilvaneana, cu amprente adanci lasate de sasii si secuii ce au convietuit alaturi de romani in aceasta regiune pitoreasca a Romaniei. Acestia au lasat in urma lor locuri speciale cu povesti fabuloase, ajutati fiind de Mama Natura care nu a fost deloc modesta in conturarea peisajelor din judet, care nu contenesc in a ne uimi prin frumusetea lor unica.

Iata 5 atractii turistice care merita atentia fiecarui vizitator ce calca pe meleagurile bistritene:

1. Cetatea Bistritei. Cu 18 turnuri pazite de breslasii (mestesugarii) care traiau in ele, cetatea Bistritei era practic de necucerit in perioada Evului Mediu. Timpul insa a fost aspru cu zidurile cetatii, astfel ca in prezent mai stau in picioare doar cateva ramasite din ele si un singur turn de aparare, Turnul Dogarilor. Cu o inaltime de doar 35 de metri, Turnul Dogarilor cu siguranta nu a fost cel mai impunator, insa a fost cel mai rezistent. De-a lungul anilor, acesta avea sa fie folosit in mai multe scopuri, inclusiv ca spital pentru tratarea afectiunilor psihice si ca inchisoare.

In ziua de azi, Turnul Dogarilor este administrat de Primaria Municipiului Bistrita si functioneaza ca expozitie de arta, gazduind in interiorul sau o galerie de aproximativ 700 de masti si papusi create de baronul Alexandru Misiuga.

2. Ansamblul Sugalete. In piata centrala din centrul istoric al orasului Bistrita se gaseste unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale acestui judet, complexul medieval Sugalete. Construit intre secolele XV-XVI, acest ansamblu compus din 13 cladiri renascentiste supraetajate atrage atentia prin galeria sa spectaculoasa, formata din 20 de arcade superbe, cu ogive gotice, al caror sprijin este asigurat de cei 21 de pliastri. In vremurile de odinioara, parterul complexului gazduia ateliere, depozite si grajduri, iar la etaj se gaseau locuintele mai multor familii bogate ale patricienilor din oras, dintre care au ramas in memoria bistritenilor familiile Petermann, Eiben, Kesthyus si Fleischer.

3. Lacul Colibita. In Muntii Calimani, pe cursul raului Bistrita, a fost format un lac artificial de acumulare, intre anii 1977 si 1991. Desi principalul scop al lacului este hidroenergetic, acesta a devenit in ultimii ani o mare atractie turistica datorita peisajelor de poveste ce il inconjoara. Situat la o altitudine de 900 de metri si cu o suprafata de 270 de hectare, lacul poate fi astazi strabatut de catre doritori atat cu barci cu vasle cat si cu caiace. In plus, turistii ajunsi in frumoasa statiune ce s-a dezvoltat in jurul lacului pot sa se relaxeze la soare pe plajele amenajate artificial.

4. Casa Memoriala George Cosbuc. In comuna Cosbuc din judetul Bistrita Nasaud se gaseste casa memoriala a unuia dintre cei mai mari poeti romani din toate timpurile, George Cosbuc. Printre obiectele originale pe care le folosea poetul pe perioada vietii sale, in casa se remarca o biblioteca impresionanta cu circa 30 000 de volume. Considerata primul muzeu de literatura romana din tara, Casa Memoriala George Cosbuc poate fi vizitata de miercuri pana duminica.

5. Cetatea Ciceu. La punctul de intalnire al localitatilor Ciceu-Corabia, Dumbraveni si Ciceu-Giurgesti pot fi observate ruinele cetatii Ciceu. Din scrierile istorice deducem ca cetatea a fost ridicata la inceputul secolului al XV-lea. Din pacate, zidurile cetatii au fost deteriorate masiv de trecerea timpului si nici nu au fost renovate de autoritati.

Lasă un răspuns