5 Locuri de vizitat in Bucovina

O adevarata comoara nationala ce cuprinde cu manastiri unice, mestesuguri si traditii vechi si peisaje de o frumusete ce te lasa fara grai, Bucovina este o destinatie pe care multi turisti din toate colturile lumii o iubesc.

Fermecatoare atat pe timp de iarna, cat si in lunile mai calduroase, aceasta regiune istorica gazduieste o sumedenie de locuri interesante, de la Radauti si Putna la Gura Humorului si Vatra Dornei. Vechile manastiri din nordul regiunii, casele pictate din Ciocanesti, muzeele dedicate oualor incondeiate, atelierele de ceramica din localitatea Marginea, toate condimentate cu bucate locale delicioase, fac ca Bucovina sa fie o destinatie bogata in experiente uluitoare.

Iata 5 atractii pe care nu ai voie sa le ratezi intr-o excursie pe meleagurile bucovinene:

1. Manastirea Voronet

Faimoasa in intreaga lume pentru albastrul deosebit ce se regaseste in picturile ei exterioare, Manastirea Voronet dateaza din anul 1488 si a fost nevoie de doar 3 luni si 3 saptamani pentru a fi construita, ceea ce constituia un record in acea perioada. Ctitorita de domnitorul Stefan cel Mare, manastirea este adesea numita Capela Sixtina a Estului. Mai mult decat atat, din anul 1993, este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, alaturi de alte sapte biserici din nordul Moldovei (Sucevita, Moldovita, Humor, Arbore, Patrauti, Probota si “Sf. Ioan cel Nou” din Suceava).

Muzeul Ouălor Încondeiate - LUCIA CONDREA - Eggs Museum (Moldovita,  Bucovina, Romania) - YouTube
Sursa Poza: YouTube

2. Muzeul Oualor Incondeiate Lucia Condrea

Bucovina gazduieste atat la Ciocanesti, cat si la Vama muzee cu colectii impresionante de oua incondeiate. Cu toate acestea, noi recomandam colectia Luciei Condrea din Moldovita, aceasta cuprinzand atat piesele talentatei artiste, cat si alte mii de oua incondeiate sau pictate dupa tehnici uluitoare, cu motive stravechi hutule si bucovinene, dantelarii albe pe fundal negru, motive realizate cu ceara colorata in relief, etc.

România e singurul loc din Europa unde se produce ceramică neagră
Sursa Poza: Shtiu.ro

3. Atelierele de ceramica neagra din Marginea

Acum ceva timp, la Marginea aveau sa functioneze nu mai putin de 60 de ateliere in care se fabricau fel si fel de vase din ceramica neagra, toate folosind doar metode stravechi. Astazi, au mai ramas doar cateva dintre aceste ateliere, cel mai renumit fiind situat langa restaurantul “La Masa Olarului”. Daca vrei sa vezi mestesugari la treaba, sa afli mai multe informatii despre acest tip de ceramica unica in Europa, recomandam cu caldura o vizita.

Peştera Sfântului Daniil Sihastrul | Doxologia
Sursa Poza: Doxologia

4. Chilia lui Daniil Sihastrul

Situata la doar un kilometru distanta de Manastirea Putna, un alt obiectiv turistic ce trebuie vizitat in regiunea Bucovinei, Chilia lui Daniil Sihastrul este o grota sapata in stanca pe valea paraului Vitau, in care Cuviosul Daniil Sihastrul avea sa duca o viata de pustnic. Se pare ca sihastrul a sapat singur in stanca, unde a incropit un paraclis in care se ruga, iar la baza acestuia si-a injghebat o chilie simpla, unde a trait pana la sfarsitul vietii sale.

Daniil Sihastrul era foarte cunoscut in Bucovina pentru proorocirile si sfaturile sale intelepte. Se spune ca el a profetit anul in care scaunul Moldovei avea sa fie ocupat de Stefan cel Mare.

Muzeul Satului Bucovinean - episodul 7 - TRINITAS TV
Sursa Poza: Trinitas TV

5. Muzeul Satului Bucovinean

Daca vrei sa cunosti Bucovina autentica, iti recomandam o vizita la Muzeul Satului Bucovinean, un muzeu in aer liber, care se gaseste in Suceava. Acesta dateaza din anii ‘70 si are in componenta mai bine de 30 de gospodarii arhaice, inclusiv case traditionale din lemn, ateliere mestesugaresti si instalatii tehnice populare. Iti recomandam, de asemenea, sa vizitezi si Cetatea de Scaun a Sucevei, aceasta aflandu-se in apropierea muzeului.

Lasă un răspuns