Deseori, cand planuim o vacanta, tindem sa cautam o destinatie exotica sau o metropola a Europei, uitand de faptul ca fiecare judet din tara noastra adaposteste obiective turistice uluitoare, frumuseti naturale si comori nebanuite.
Bihorul este unul dintre cele mai interesante judete din punct de vedere turistic. Situat in extremitatea vestica a Romaniei, la granita cu Ungaria, judetul Bihor gazduieste lacuri, chei, palate, biserici, statiuni balneare si multe alte obiective turistice ce merita sa fie descoperite.
Iata, in randurile ce urmeaza, 5 dintre cele mai frumoase locuri pe care sa le bifezi cand ajungi in Bihor:
1. Palatul Vulturul Negru
Situat in Piata Unirii din municipiul Oradea, Palatul Vulturul Negru este considerat a fi emblema judetului, fiind cel mai reprezentativ monument in stil secession al intregii regiuni a Transilvaniei. Cladirea palatului a fost construita intre anii 1907 si 1908 si se remarca printr-o arhitectura deosebita realizata de marii artisti Jacob Dezso si Komor Marcell, avand o sumedenie de ornamente superbe: bolti, plafoane, ferestre, coloane, vitralii, sticla sablata si lambriuri. In incinta palatului se gaseste cea mai mare sala din Oradea, sala care, in vremurile de odinioara, avea sa fie folosita frecvent ca gazda pentru tot felul de evenimente culturale.
2. Baile Felix
Probabil principala atractie a judetului Bihor, statiunea Baile Felix, cea mai mare statiune balneara din tara, este un loc pe care nu ai voie sa il ratezi daca ajungi in zona. Este un loc in care te poti relaxa, te poti recrea si, desigur, un loc in care poti urma fel si fel de tratamente pentru o serie de probleme de sanatate, in special reumatice. Statiunea se gaseste foarte aproape de Oradea, la doar 4 km distanta.
3. Pestera Ursilor
Una dintre cele mai spectaculoase pesteri din tara, Pestera Ursilor a fost descoperita in anul 1975 si a fost denumita astfel datorita numeroaselor fosile de urs de caverna gasite in incinta ei. Aici s-au gasit, de asemenea, fosile de capra neagra, de leu si de hiena de pestera, pe care vizitatorii le pot admira si in zilele noastre in galeria superioara a pesterii. Aceasta galeria masoara 488 metri (pestera are, in total 1500 metri lungime), se imparte in Galeria Ursilor, Galeria Lumanarilor si Galeria Emil Racovita si dureaza circa 45 de minute pentru a fi vizitata in intregime.
4. Biserica de lemn din Pestis
In apropiere de Alesd, in localitatea Pestis, vei gasi una dintre cele mai interesante biserici din tara noastra, o biserica declarata monument istoric, ce dateaza din anul 1797. Este vorba despre o bisericuta frumoasa din lemn, ce poarta hramul Buna Vestire. In interiorul acesteia vei vedea mai multe picturi ce poarta semnatura lui Ioan Zugravu, precum si un iconostav vechi din anul 1810.
5. Cetatea Oradea
Destul de asemanatoare cu Cetatea Alba Carolina din Alba-Iulia, Cetatea Oradea este un alt loc pe care trebuie sa il vizitezi daca ajungi in resedinta judetului Bihor. Aceasta a fost construita acum 900 de ani si are in spate o istorie ce a traversat perioade zbuciumate. Initial, cetatea a fost realizata din pamant si palisade din lemn. Intre anii 1247 si 1569, aceasta devenise o cetate din piatra, cu forma circulara. Abia dupa anul 1570, cetatea a luat forma pe care o putem observa in ziua de azi, de pentagon, cu bastioane pe colturi si santuri de apa. La acea vreme, Cetatea Oradea avea sa fie cel mai bine conservat obiectiv renascentist in Europa Centrala.