5 Motive pentru care calatoritul este benefic sanatatii psihice

Te simti vreodata ca si cum ai fi prins in aceeasi rutina zilnica si ca esti precum un hamster care alearga intr-o cusca? Chiar daca esti multumit de cariera si de viata personala, sarcinile si lucrurile pe care le facem in fiecare zi ne fac sa ne simtim ca suntem blocati intr-o rutina. Incepem sa uitam de ceea ce este cu adevarat important in viata, ne certam cu cei din jurul nostru pentru lucruri insignifiante, uitam de imaginea de ansamblu si nu mai recunoastem frumusetile vietii. Uneori acest lucru ne poate determina sa ne simtim anxiosi si chiar deprimati.

Calatoriile, fie ca vorbim de o simpla plimbare pe jos prin oras sau de o vacanta intr-un taram situat la mii de kilometri departare, pot face minuni pentru sanatatea psihica, lucru ce nu poate decat sa fie benefic pentru viata personala si profesionala.

Iata 5 motive pentru care calatoritul este benefic sanatatii psihice:

1. Iti deschide orizonturile. Calatorind intr-un loc nou, chiar daca este aproape sau departe, ne scoate din zona noastra de confort. Indiferent daca intalnesti oameni cu un stil diferit de viata sau incerci o noua mancare locala, calatoriile iti vor deschide mintea (si stomacul) intr-un mod cu totul si cu totul inedit. Tot ceea ce vezi este nou, iar acest lucru scoate in evidenta exploratorul ce se ascunde inauntrul tau. Calatorind in locuri straine, vei invata obiceiuri noi, vei cunoaste alte culturi, vei invata cuvinte intr-o limba straina si vei invata sa imbratisezi necunoscutul unei culturi diferite.

2. Poate intari relatiile. Impartasirea experientelor de calatorie cu partenerul de viata poate face ca relatia dintre cei doi sa devina mai puternica, potrivit unui sondaj realizat de Asociatia de Calatorii din SUA. Indiferent ca va bucurati de o cina romantica pe o plaja, ati pierdut un avion sau ca va plimbati intr-un loc cu o cultura complet diferita, treceti impreuna atat prin experiente frumoase cat si prin experiente mai putin placute, lucru ce va poate ajuta sa intariti legatura dintre voi. Calatoritul nu numai ca te va invata lucruri noi despre propria persoana, dar iti va dezvalui si laturi pe care inca nu le cunosteai despre persoana de langa tine.

3. Te face mai fericit. Efectele calatoritului nu sunt simtite numai in perioada calatoriilor, dar si in restul timpului, in special inainte de plecare, cand iti planifici expeditia. La urma urmei, nu cu totii asteptam cu nerabdare urmatoarea vacanta? Oamenii sunt cei mai fericiti atunci cand au o vacanta planificata, a constatat un studiu realizat de Universitatea din Surrey care, de asemenea, a ajuns la concluzia ca acestia sunt mai pozitivi privind sanatatea, situatia economica si calitatea generala a vietii.

4. Te elibereaza de stres. Calatoriile ne permit sa ne eliberam de grijile din viata cotidiana si sa uitam de volumul de munca ce ne asteapta zilnic acasa sau la birou; practic, ne obliga sa ne concentram asupra momentului prezent. S-a constatat ca oamenii, dupa ce se intorc dintr-o calatorie, sunt mai buni atat in viata de familie cat si la locul de munca, reusind sa faca fata mai usor sarcinilor de zi cu zi.

5.  Iti stimuleaza creativitatea. Cunoscand atatea lucruri noi atunci cand ne aflam pe un taram strain, creativitatea noastra este din ce in ce mai stimulata. Aceasta este legata direct de neuroplasticitate (capacitatea creierului de a se reorganiza prin formarea de noi conexiuni neuronale pe tot parcursul vietii), ceea ce inseamna ca creierul nostru este sensibil la schimbare si este influentat de medii si experiente noi. Asadar, prin schimbarea mediului putem forma noi cai neuronale care ne imbunatatesc creativitatea.

Lasă un răspuns