Alege cel mai bun scaun auto pentru copilul tau!

In sfarsit ne-a ajuns! Cam asta ar fi sintagma pe care romanii o zic atunci cand se mai da cate o lege menita sa ne aduca in rand cu civilizatia. La fel s-a intamplat si in septembrie cand a intrat in vigoare modificarea ordonantei de urgenta nr. 195/2002. Aceasta modificare impune sanctiuni tuturor soferilor care transporta copii in autovehiculele personale fara a le asigura toate conditiile de siguranta.

Astfel conducatorii auto care nu folosesc un scaun auto vor fi sanctionati cu trei puncte penalizare in cazul in care se stabileste “nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”.

In cazul in care copilul are peste 3 ani (sau peste 1 metru si 35 de centimetri) el poate (si trebuie) sa poarte centura de siguranta ce apartine autoturismului. Daca are mai putin de 3 ani, conducatorul auto nu poate porni masina daca nu are un scaun auto potrivit copilului.

scaun-auto
Sursa foto: comunicate-online.com

Modificarea ordonantei prevede si adaugarea a patru sau cinci puncte amenda echivalentul in bani a 390 sau 487,5 de lei (calculat la 97,5 de lei punctul amenda). Desigur, amenda se reduce la jumatate atunci cand este platita pe loc sau in decurs de 48 de ore. Conform MEDIAFAX, noutatea rezulta din faptul ca acum soferul poate fi sanctionat direct atunci cand este inregistrata o neregula.

Aceasta modificare a legii este binevenita in special in traficul din Romania. Iar amendarea directa nu face decat sa responsabilizeze soferii care pana acum erau convinsi ca se pot sustrage amenzilor si pot pune viata copiilor lor in pericol.

Iar partea cea mai buna este ca scaunele auto pentru copii vin acum in diferite marimi, modele si ofera toate o calitate superioara. Pentru ca atunci cand vine vorba despre viata celor mici, nu e de joaca!

Ce parere aveti despre aceasta lege? Credeti ca va fi aplicata cu succes in Romania?

Lasă un răspuns