Băile Govora, locul în care apele tămăduitoare întâlnesc aerul perfect

Băile Govora reprezintă o îmbinare fericită a apelor tămăduitoare cu un cadru natural deosebit, cu soare nu tocmai fierbinte şi pădure ce curăţă şi ozonifică aerul, condiţii minunate pentru recreerea şi tratamentul celor veniţi în staţiune.

Staţiunea, declarată de importanţă naţională, este situată în nord-estul Olteniei, în Depresiunea subcarpatică Govora, la 380 m altitudine, la 20 km sud-vest de municipiul Râmnicu-Vâlcea. Funcţionează permanent, fiind renumită pentru calităţile terapeutice ale apelor cloruro-sodice, bromurate, iodurate, sulfuroase (folosite în cură externă) şi calcice, hipotone, magnezice şi slab sulfuroase (pentru cură internă) cunoscute şi folosite încă din anul 1866. Nămolul mineral folosit pentru tratament la Băile Govora este extras din localitate, iar nămolul sapropelic fosil este adus de la Ocnele Mari.

Numele staţiunii Băile Govora şi istoricul ei se leagă de cel al Mănăstirii Govora, situată în localitatea Govora Sat.

Foto Wikipedia

Exploatarea izvoarelor de la Băile Govora începe în 1879, iar primul stabiliment pentru tratament balnear ia fiinţă în anul 1887 şi avea 29 de cabine pentru băi calde. Inaugurarea oficială a stațiunii are loc în anul 1910 odată cu darea în exploatare a hotelului Palace, care are particularitatea constructivă ca fiecare cameră să aibă cel puțin o oră soare pe zi. Tot atunci se dă în exploatare o bază de tratament cu căzi de baie din fontă, centrala termică pentru încălzirea apei și iarna pentru căldură.

Ulterior, paralel cu dezvoltarea stațiunii se construiesc alte hoteluri și pensiuni, se dezvoltă ca localitate, devenind după anii 1950 oraș.

Clima este de tip continental, cu ierni blânde şi veri răcoroase. Temperatura medie anuală este de 11ºC, iar regimul precipitaţiilor este moderat. Specificul climatului din Băile Govora sunt temperaturile înregistrate la ora 14,00 când acestea sunt pozitive în tot cursul anului. Numărul total anual al zilelor de iarnă este 28. Numărul zilelor de vară cu temperaturi mai mari de 25°C este de circa 89 zile, anual, din care 25 zile sunt în luna iulie.

Staţiunea este singura din România unde raportul dintre aeroionii negativi şi cei pozitivi este egal cu 1. Acest raport confirmă faptul că aerul atmosferic, alături de tratamentul medical, contribuie la vindecarea afecţiunilor respiratorii situând, din acest punct de vedere, pe primul loc în ţară acest aşezamânt balnear.

La Băile Govora, datorită factorilor naturali terapeutici şi apelor minerale existente, se pot trata afecţiuni ORL, respiratorii şi ale aparatului locomotor. Procedurile practicate la centrele balneare şi de tratament din staţiune sunt: băi, kinetoterapie, electroterapie, solux ultrasunete, galvanizări, hidroelectroterapie, pneumoterapie, împachetări cu nămol cald, aerosoli, solarium, cure şi masaj subacval.

Atracţii turistice

Băile Govora: Mănăstirea Govora (sec. XV), refăcută în timpul domniei lui Matei Basarab, unde s-a tipărit în 1640 “Pravila de la Govora” – prima carte de legi în limba română.

Frânceşti: Mănăstirea Dintr-un Lemn (sec. XVII), care deţine o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Horezu: Mănăstirea Horezu, ctitorită de Constantin Brâncoveanu în 1693 şi care este inclusă în Patrimoniul UNESCO.

Gastronomie

Preparate specifice bucătăriei olteneşti: ciorbă de praz, supă cu găluşte de brânză, praz cu măsline, limbă rasol cu legume şi hrean, tochitură oltenească, cârnaciori olteneşti.

Festivaluri populare

Băile Govora: Festivalul folcloric “Florile Govorei” (anual, în luna iulie); “Sărbătoarea Capşunului” (anual, în luna mai).

Horezu: Târgul Olarilor “Cocoşul de Hurez” (anual, în luna iunie, include şi “memorialul Viscoreanu”).

Cum ajungi la Băile Govora

Cu maşina: A1 Bucureşti – Piteşti – DN 7 Râmnicu Vâlcea – DN 67 Băile Govora.

Cu trenul: gara Govora.

Lasă un răspuns