Care sunt cele mai frumoase pesteri din Romania?

Romania este o tara superba care insumeaza o serie de caracteristici pentru care orice alta tara ar fi geloasa. Tara noastra are munti inalti si falnici, o mare albastra pe care ti-e mai mare dragul sa o privesti si dealuri atat de verzi inca nu mai au nevoie de photoshop.

Pe aceeasi lista pot fi adaugate cu succes si pesterile Romaniei. Stiati ca in tara noastra exista peste 12.000 de pesteri, acest lucru situand Romania pe locul al doilea in Europa? Cu un numar atat de mare de pesteri e greu de decis care este cea mai frumoasa. Insa putem micsora numarul lor pentru a le admira pe cele mai populare si care permit un acces mai usor turistilor.

Topul celor mai frumoase pesteri din Romania

1. Pestera Scarisoara – aceasta pestera este pozitionata in Muntii Apuseni, la o altitudine de 1165 de metri deasupra nivelului marii. Cu o adancime de 105 metri si 720 de metri lungime, pestera Scarisoara este accesibila cu ajutorul unei scari metalice. Din pacate doar o singura sala se poate vizita: Sala Mare. Cele mai vechi mentiuni legate de aceasta pestera dateaza din 1847.

Sursa foto: travelworld.ro
Sursa foto: travelworld.ro

2. Pestera Vantului – este localizata in Muntii Padurea Craiului si are o lungime de 52 de kilometri fiind cunoscuta ca cea mai lunga pestera din Romania. Aceasta dateaza din 1957 si este alcatuita din trei etaje ce includ galerii, cristale, sali, hornuri si coloane. Numele sau vine de la curentii de aer puternici ce se simt in special la intrare.

3. Pestera Piatra Altarului – acesta pestera se gaseste in Muntii Bihorului insa nu este accesibila publicului. A fost descoperita de un grup de speologi amatori din Cluj care au facut tot posibilul sa o pastreze in conditii optime pana in ziua de azi. Frumusetea cristalelor lor este iesita din comun, iar speologii care o cerceteaza spun ca inainte de a intra in pestera trebuie sa imbrace o salopeta alba pentru a merge prin acele locuri imaculate. Exista fotografii cu acesta pestera expuse la sediul Organizatiilor Natiunilor Unite din New York.

4. Pestera Ursilor – a fost descoperita in 1975, devenind din acel moment una din principalele destinatii turistice ale Muntilor Apuseni. Aceasta pestera poate fi gasita in judetul Bihor, comuna Pietroasa si se afla la o altitudine de 482 de metri. Numele pesterii vine de la oasele ursilor gasite acolo ce dateaza inca de acum 15,000 de ani. Aceasta pestera are aproximativ 1500 de metri si este asezata pe doua nivele.

5. Pestera Liliecilor – aceasta pestera este situata langa comuna Targusor si are o lungime de 480 metri, situandu-se pe o suprafata de 5 ha si adapostind numeroase vietuitoare ce sunt studiate de specialisti in detaliu (precum era de asteptat, liliecii sunt atractia numarul unu in aceasta pestera).

6. Pestera Dambovicioara-  situata in zona castica a culoarului Rucar – Bran, aceasta pestera s-a format in calcarele din Masivul Piatra Craiului cu ajutorul paraului Dambovicioarei. Pestera mentine constant o temperatura de 10-12 grade Celsius si are o umiditate moderata fiind strabatuta de curenti usori de aer. Se poate vizita pe tot parcursul saptamanii  de cei interesati iar biletele pentru adulti sunt 5 lei iar pentru copii pana la 12 ani, 2,5 lei.

Sursa foto: romania-redescoperita.ro
Sursa foto: poze.bbsoft.ro

7. Pestera Huda lui Papara – localizata in Muntii Trascaului, aceasta pestera este una din cele mai lungi, cele mai denivelate, cu cascadele cele mai mai mari, cu cel mai mare debit si cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Pestera poate fi regasita in comuna Salciua din judetul Alba.

Voi ce ati alege din acest modest top? Care vi se pare cea mai impresionanta?

Comentarii

  1. […] de aventura, iti recomandam cu toata caldura sa strabati unul dintre traseele uimitorului munte Piatra Craiului! Vei avea parte de o experienta ce nu se compara cu nimic altceva, care, in mod cert, iti va lasa […]

Lasă un răspuns