Casa Melik, sau clădirea care găzduieşte astăzi Muzeul Theodor Pallady, este cunoscută şi considerată drept cea mai veche locuinţă din Bucureşti.
Situată pe strada Spătarului, la numărul 22, cea mai veche clădire locuibilă din capitală a fost construită în anul 1750 de armeanul Hagi Kevork Nazaretoglu.
Una dintre cele mai frumoase case negustoreşti din Bucureşti şi singura deschisă publicului, clădirea poartă numele celui mai important proprietar al ei, Iacob Melik.
El a fost unul dintre primii arhitecţi ai Ţării Româneşti care au studiat la Școala Naţională de Arte Frumoase din Paris şi în atelierul profesorului Henri Labrouste.
Iacob Melik s-a născut în jurul anului 1817 la Van, în fostul Imperiu Otoman, în casa preotului armean gregorian Ohan Melik. Nu se ştie exact data la care el a ajuns în Ţara Românescă, dar sunt cunoscute activităţile sale de susţinere a acţiunilor revoluţionare de la 1848.
Între anii 1843 şi1845, profesorul Henri Labrouste realizează proiectul Teatrului cel Mare din Bucureşti; planurile, crochiurile, documentaţia au fost trimise la Bucureşti în primăvara anului 1844 cu recomandarea angajării arhitectului Iacob Melik în vederea realizării lucrărilor.
În 1855 Iacob Melik realizează proiectul pavilionului Ţării Româneşti pentru Expoziţia Universală de la Paris, iar în 1856 îi apare la Editura A. Guyot et. Scribe lucrarea „L’ Orient devant l’ Occident”.
Iacob Melik a fost căsătorit cu Ana Nazaretoglu, refăcând locuinţa ei din str. Spătarului nr. 22. Renovarea casei s-a făcut în a doua jumătate a secolului al 19-lea, păstrând unele elemente tradiționale cum ar fi cerdacul de la etaj, scara interioară din lemn și acoperişul cu streaşină lată.
În prezent, Casa Melik găzduieşte tablouri pictate de Theodor Pallady, peste 800 de desene datând din perioada în care pictorul român şi-a făcut ucenicia la Paris. Alături de acestea, în colecţia Muzeului Pallady mai pot fi admirate şi cele 1270 de piese aparţinând familiei Serafina şi Gheorghe Răut, printre care se numără lucrări ale unor artişti precum Lubin Baujin, Edmond Aman Jean, Carolus Duran, Camille Corot, sau olandezi, precum Jan van de Capelle.
Muzeul Theodor Pallady este deschis în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni până la orele 22.00.
Ultimul acces se face la ora 21.00
Program de vizitare: miercuri – duminică
11.00 – 19.00 (mai – septembrie)
10.00 – 18.00 (octombrie – aprilie)
Accesul ultimului vizitator este permis cu o jumătate de oră înainte de închiderea muzeului.
Închis: luni, marţi, 1, 2, 24 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii, 1 Mai, 15 august, 30 noiembrie, 1, 25 şi 26 decembrie.
Poţi să ajungi aici cu autobuzul 311, troleibuzele 66, 69, 70, 85, 90, 92 şi tramvaiul 21.