Cascada Bigar – cea mai frumoasa din lume

Exista unele locuri in Romania care pur si simplu ne opresc respiratia. Nu pentru ca sunt poleite cu aur ci pentru ca sunt absolut magice. Da, cuvantul magic este cel mai potrivit aici daca stam sa ne uitam la poze.

Recunosc ca nu am avut ocazia sa vad aceasta minunatie in persoana pana acum, dar cu siguranta va intra pe lista mea de locuri de vizitat.

Unde e cascada Bigar?

Aceasta cascada poate fi gasita aproape de localitatea Bozovici (la aproximativ 12 km) si face parte din Parcul Natural Cheiele Nerei-Beusnita (Caras-Severin). Se varsa in raul Minis de la o altitudine de 200 de metri, cel mai spectaculos lucru fiind stanca acoperita cu muschi ce face parte din ansamblu.

Cea mai frumoasa din lume

cascada-bigar
Sursa foto: ghiduri-turistice.info

Daca pozele spectaculoase nu v-au convins poate titulatura de “cea mai frumoasa din lume” va va convinge. Si nu, nu oglinda magica a spus asta ca in cazul mamei vitrege din Alba ca Zapada, ci The World Geography si Huffington Post care a denumit-o “un loc desprins din basme. Uneori, vezi cate o fotografie cu un peisaj natural ce ti se pare ireal. Asa se intampla cu Izvorul Bigar care parca e desprins din basme… E un loc magic.”

Ce spune legenda?

Exista o legenda care explica povestea acestei cascade minunate. Se spune ca acum foarte mult timp in Valea Almajului traia o familie de tarani foarte cunoscuta datorita frumusetii sotiei si cinstei sotului. Singura lor tristete era ca nu au un copil care sa le aline batranetile.

Intr-o seara o vrajitoare i s-a aratat in vis si i-a spus sa bea apa de la izvorul de sub stanca ce se gaseste la granita dintre lumi si va ramane insarcinata. Insa, ea va naste o fata care nu se va putea indragosti niciodata daca va vrea sa traiasca.

Femeia a facut asa cum i s-a spus si la scurt timp a nascut o fata care a crescut de o frumusete unica, atragand toate privirile din jur. Insa ea s-a indragostit de Bigar, un tanar harnic si frumos. Pentru a o proteja, tatal fetei a inchis-o in grota regasita deasupra izvorului. Insa strigatele de disperare au fost auzite de aceeasi vrajitoare ce a sfatuit-o pe mama sa sa bea din acel izvor.

cascada-Romania
Sursa foto: turism.bzi.ro

Singura solutie data de vrajitoare a fost urmatoarea: “sa-ti transform parul intr-o cascada pe care vor aluneca lacrimile tale. Vuietul cascadei il va aduce pe cel care-l iubesti aproape de tine, dar, te previn, nu veti putea niciodata trai in aceasta lume. El va trebui sa moara inecat in lacrimile tale si  tu vei muri  odata cu el, spre a renaste apoi, in cealalta lume, in Taramul Regasirii Dorului, numai acolo, ceea ce ti-a fost harazit la nastere nu se va implini”.

Astazi indragostitii care vor sa transforme dragostea lor intr-una vesnica vin si beau apa din aceasta cascada ce a ramas un simbol al fericirii si sacrificiului.

Cum vi se pare? E cea mai frumoasa din lume sau nu? Merita ca urmatoarea ta vacanta in Romania sa fie aici!

Lasă un răspuns