Ce nu stiai despre vulcanii noroiosi?

Romania se poate lauda cu foarte multe fenomene naturale, peisaje deosebite si locuri unice in lume. E drept ca se „lauda” si cu alte elemente mai putin bune insa pentru a raspandi binele in lume trebuie sa insistam pe binele pe care il putem oferi noi. In cazul acesta vulcanii noroiosi sunt extrem de celebri in randul pasionatilor de geologie. Romania se poate lauda cu singurii vulcani noroiosi miniaturali din Europa.

Desigur, vulcani e mult spus. Acestia nu sunt decat niste „mini-vulcani” ce expulzeaza un noroi sedimentar si rece (in locul magmei fierbinte ce erupe in mod normal din vulcani). La prima vedere par mai mult niste musuroaie inalte de degaja gaze datorita zacamintelor de hidrocarburi din subsol.

Ce trebuie sa stii despre vulcanii noroiosi?

vulcanii-norocosi
Sursa foto: pensiuneafelix.ro

– au devenit monument al naturii in 1924;

– sunt localizati in zona Paclele Mari-Paclele Mici;

– Romania este una din putinele locatii din lume unde se inregistreaza astfel de fenomene. Alte locuri asemanatoare sunt Australia si Siberia.

– desi totul in jur e de o pustietate lucie, aici reusesc sa creasca doua plante foarte rare: Obione verrucifera si Nitraria schoberi. Acestea cresc in mediile sarate si sunt protejate de lege (zona Paclele Mici este declarata rezervatie naturala).

Ce spune legenda?
Legenda vulcanilor noroiosi nu e chiar una din cele mai linistite. Se presupune ca pamantul crapat si uscat reprezinta de fapt pielea unui balaur ce se ascunde in pamant. Si ca orice balaur, sangele ii fierbe in vine si iese prin ochii sai, avand o culoare murdara.
Ce spune istoria?
Istoria ne reaminteste ca vulcanii noroiosi au fost descoperiti prima data in 1867 de catre francezul H. Cognard. In 1924 aceasta zona a fost declarata rezervatie naturala iar in 1995 a fost inclusa in registrul national si european.
turism-vulcani
Sursa foto: turistderomania.ro
Cum ajung acolo?
E simplu sa ajungi la Buzau. Trebuie sa urmaresti drumul DN10 timp de 18 kilometri in directia Brasov. Odata ajunsi in orasul Satuc urmeaza indicatorul spre comuna Berca. Traversezi raul Buzau, mergi spre stanga si ajungi la un pod mic ce se poate traversa cu masina. Si datorita ultimelor imbunatatiri se poate ajunge cu masina chiar pana la vulcani.

Lasă un răspuns