Este posibil sa vezi un gard viu de tuia oriunde la noi in tara, fie ca te afli intr-o zona de munte, de deal sau de campie. Frunzele de tuia sunt vesnic verzi, acest arbust putand supravietui chiar si in cele mai dure conditii de iarna. In plus, nu dauneaza oamenilor si animalelor din jur.
Ce specii de tuia exista?
De obicei, in amenajarea parcurilor si gradinilor de la noi din tara, se folosesc urmatoarele specii de tuia:
Tuia occidentalis (Tuia obisnuita)
Este un arbust de talie inalta, ce poate atinge 15 metri inaltime, remarcandu-se prin coroana sa ovoidal-piramidala, cu frunze solzoase, de un verde inchis pe fata superioara si un verde deschis in partea inferioara.
Exista mai multe tipuri de Tuia occidentalis, cele mai des intalnite fiind Smarald (Smaragd), Brabant, Fastigiata, Rheingold si Warreana Iutea.
Tuia Plicata (Tuia gigantica)
Este un conifer cu crestere rapida (avand o rata de crestere de circa 60 cm pe an), ce poate atinge chiar si la 30 de metri inaltime. Are o coroana densa, de forma piramidala, putand fi folosit atat solitar, in decorurile peisagiste, cat si ca gard viu.
Tuia orientalis (Tuia arborele vietii)
Creste pana la 10 metri inaltime, avand o coroana compacta, cu ramuri ascendente si ramificate la baza. Este de mai multe tipuri: Aurea nana, Aurea Juniperoides si Pyramidalis aurea.
De ce sa dezvolti un gard viu de tuia
Arbustii de tuia au toate caracteristicile de care ai nevoie pentru a crea un gard viu frumos. Iata cateva motive pentru care ar trebui sa cresti un gard viu de tuia:
- -Tuia se poate dezvolta bine in toate tipurile de soluri, fie ca sunt lutoase, argiloase sau nisipoase. Este, de asemenea, tolerant la seceta;
- -Toate speciile de tuia cresc destul de repede, ceea ce este un avantaj pentru persoanele care incearca sa dezvolte un gard viu care sa le ofere intimitate;
- -Tuia ramane vesnic verde pe tot parcursul anului;
- -Pe langa faptul ca ofera peisajului tau un aspect finit, arbustii de tuia sunt, de asemenea, mai ieftini in comparatie cu alti arbusti sau cu alte tipuri de conifere.
Sursa poza: www.pepinieraavramescu.ro
Daca ai luat decizia de a creste tuia la tine in gradina, trebuie sa tii cont de sezon. Exista sezoane bune si sezoane mai putin bune pentru plantarea arbustilor de tuia. Vara, cu uscaciunea si caldura ei, este probabil cel mai rau moment pentru a planta, deoarece va trebui sa uzi planta in mod constant, iar cresterea radacinilor va fi minima. Toamna si primavara sunt cele mai bune anotimpuri in care sa plantezi arbustii de tuia, atunci solul fiind umed si cald.