In sfarsit!
Se contureaza o solutie viabila pentru problema animalelor fara stapan. Recent am avut o discutie cu o prietena pe tema animalelor abandonate si pe faptul ca desi ele nu isi pot exterioriza durerea, o resimt la fel ca noi. Poate si mai mult. De aceea ea incearca mereu sa salveze si sa protejeze aceste micute suflete ce nu se pot apara singure. De ceva vreme insa nu mai este singura in aceasta lupta ce pare inutila.
Recent primul centru din Europa ce se ocupa cu terapia asistata de animale si cu cercetarea interactiunii om-animal a fost inaugurat de Fundatia Vier Pfoten, in Bucuresti. Proiectul intitulat „Dogs For People” este menit sa ofere persoanelor cu probleme terapie asistata de cainii comunitari din Romania. Astfel, coordonatorul proiectului, Anca Tomescu, sustine ca peste 50 de copii pot beneficia in fiecare an de programele de terapie asistata de fosti caini comunitari incepand cu acest an.
„Traim intr-o societate in care perceptia asupra cainilor fara stapan este de multe ori nedreapta, de aceea astazi ne-am gandit sa va demonstram ca oamenii si cainii se pot ajuta unii pe ceilalti. (….) Acest centru ar putea deveni unic in Europa pentru ca este singurul centru in care terapia va fi facuta de cainii fara stapan” a declarat Anca Tomescu.
Proiectul este finantat integral de catre Vier Pfoten si implica fosti caini comunitari ce au fost antrenati si dresati pentru a putea lucra cu persoanele cu dizabilitati. Sedintele de terapie sunt conduse de echipe profesioniste alcatuite din psihoterapeuti, dresori si caini special antrenati pentru acest scop.
Acest proiect este un prim pas catre o lume mai „normala” in care oamenii si animalele se ajuta reciproc. Precum declara Helum Dungler, fondatorul si presedintele Vier Pfoten: „cred ca acest centru ca reprezinta incununarea muncii de peste 10 ani a echipei noastre din Romania- poate reprezenta o cotitura in modul in care privim animalele comunitare pe intreg globul. Astazi, poate nu ne spune mare lucru aceasta cladire unde ne-am adunat doar noi, sustinatorii si presa. Dar ganditi-va la zecile de copii care au facut deja progrese remarcabile, la faptul ca perceptia fata de animale fara stapan s-a imbunatatit. Ganditi-va ce se va intampla in 10 ani de acum inainte si cate se vor schimba datorita acestui centru.”
La inaugurare au participat si psihoterapeutul Victor Chitic (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj), Monica Pop, directorul Spitalului Oftalmologic de Urgenta Bucuresti, actrita Carmen Tanase, prezentatoarea TV Diana Munteanu precum si conf. univ.dr. Alina Rusu (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj).