Daca ai chef de o plimbare la munte si se intampla sa fii prin zona Moldovei atunci Cetatea Neamtului este locul ideal. Aceasta creatie a fost construita la sfarsitul secolului al XVI-lea de catre Petru I.
Dezvoltarea economica progresiva, cresterea puterii centrale precum si intemeierea statului Moldova au dus la fortificarea cetatii pentru a asigura controlul drumurilor si a punctelor de trecere.
Faimoasa legenda ne spune ca cetatea Neamt a fost atacata de polonezi in numeroase randuri. Stim aceste detalii chiar si din evenimentele relatate in nuvela lui Costache Negruzzi. La sfarsitul secolului al XVII-lea, doar 19 soldati au facut fata armatei lui Ian Sobieski.
Exista insa un motiv pentru care legendele sunt legende iar realitatea alta. Polonezii se pare ca au iesit invingatori datorita unor siretlicuri: pierzand peste 50 de oameni in lupta, ei au trimis plaiesilor o scrisoare falsa ce purta numele lui Constantin-Voda Cantemir, domnitorul lor, ce le cerea sa se predea.
Ascultand de el, plaiesii au renuntat la lupa si s-au predat. Finalul insa pastreaza amprenta realitatii. Auzind regele ca o mana de oameni a vrut sa se impotriveasca ostii sale a vrut sa ii omoare. Insa datorita hatmanului Iablonowki, cei 19 viteji au fost crutati.
Cei care vor sa viziteze frumoasa cetate ar trebui sa stie ca lunea nu vor gasi pe nimeni, insa in restul zilelor programul functioneaza de la 10:00-18:00 (aprilie-septembrie) si de la 09:00-17:00 (octombrie-martie). Tariful este de 5 ron pentru adulti, 3 ron pentru copii si prescolari si 10 ron pentru permisiunea de a face fotografii.
Vizita la Cetatea Neamtului este una unica ce va ramane cu siguranta in memoria vizitatorilor. Asa ca daca sunteti vreodata in preajma orasului Targu Neamt, recomand cu incredere o plimbare lunga in aceasta minunata cetate.