Daca raul de miscare este o problema pentru tine mai tot timpul cand calatoresti cu masina, autocarul sau cu barca, avem o veste buna pentru tine: nu numai ca poti lua masuri pentru a opri raul de miscare inainte ca acesta sa apara, dar il poti invinge pentru totdeauna!
De ce unii oameni au rau de miscare, iar altii nu, este inca un mister. Cercetatorii cred ca aceasta senzatie neplacuta este cauzata de incongruenta din sistemele senzoriale ale organismului nostru. De exemplu, intr-o masina care se deplaseaza lent, ochii ii pot spune creierului ca nu te misti deloc, dar creierul si urechea interna care controleaza echilibrul si postura (sistemele vestibulare si somatosenzoriale) spun: „Te misti!”. Aceasta nepotrivire induce confuzie creierului si provoaca o varietate de simptome, precum:
- ameteala;
- dureri de cap;
- greata;
- transpiratie;
- varsaturi;
- dureri de stomac.
Sigur, exista fel si fel de medicamente extrem de eficiente in ameliorarea acestor simptome. Dar daca vrei sa depasesti raul de masina pentru totdeauna, iata cateva tehnici:
Preia controlul asupra situatiei!
De regula, cel care se afla in dreapta sau in spatele soferului are rau de miscare atunci cand se afla in masina. Soferul unei masini este mai putin predispus la raul de miscare decat pasagerii, probabil pentru ca creierul acestuia utilizeaza comenzile sale pentru a controla masina si poate anticipa miscarea. Daca trebuie sa fii pasager, incearca sa stai pe scaunul din fata si sa privesti catre orizont, acest lucru oferindu-ti un sentiment de control mai mare decat daca stai in spate. Daca insa trebuie sa ramai pe bancheta din spate, incearca sa porti conversatii pentru a atenua anxietatea de a nu fi in controlul situatiei.
Atentie la ce mananci!
Ai grija la consumul de alimente, bauturi si alcool inainte si in timpul calatoriei. Evita excesul de alcool, tigari si alimente fast food. Mancarurile cu mirosuri puternice sau cele care sunt grele, picante sau bogate in grasimi pot agrava simptomele de greata sau raul de miscare la unele persoane.
Echilibreaza-ti sistemele senzoriale!
Foarte multi oameni au observat ca atunci cand stau aplecati in masina, cu ochii in telefon sau intr-o carte, incep sa se simta ametiti. Ideea este ca trebuie sa iti ajuti sistemele senzoriale sa devina congruente. Stai drept, cu ochii in fata, astfel incat ochii sa transmita aceleasi indicii de miscare ca vestibulii urechii interne. Cu cat iti intaresti mai mult congruenta senzoriala, cu atat mai putin probabil te vei simti rau cand esti in masina.
Trateaza-te cu ghimbir!
Unele studii sustin utilizarea ghimbirului ca fiind o masura preventiva eficienta pentru raul de miscare. Cel putin, nu face rau. Ia unul sau doua grame de ghimbir cu o jumatate de ora inainte de a calatori pentru a avea parte de cele mai optime rezultate.