Daca esti o persoana imobilizata, nu inseamna ca nu poti calatori. Orice este posibil si destul de facil in ziua de azi, iar daca cineva poate sa faca un lucru, oricine altcineva poate sa il faca. Poate ca suna cliseic, dar este o realitate. Calatoriile sunt, intr-adevar, putin mai dificile pentru o persoana care nu mai poate sa isi foloseasca picioarele, fiind nevoita sa se deplaseze cu un scaun cu rotile, dar nu sunt deloc imposibile, mai ales daca destinatiile alese sunt foarte dezvoltate si au peste tot facilitati pentru persoanele cu dizabilitati.
Insa o persoana care este imobilizata in scaunul cu rotile, din pacate, nu se confrunta doar cu impedimente in a se deplasa, ci si cu unul dintre riscurile sezutului indelungat, escarele.
Escarele, numite si ulceratii de presiune sau ulceratii de decubit, sunt leziuni ale pielii si ale tesutului de sub piele rezultate din presiunea prelungita asupra pielii. Acestea se dezvolta cel mai adesea pe pielea care acopera zonele osoase ale corpului, cum ar fi calcaile, gleznele, soldurile si zona lombara.
Persoanele cele mai expuse ulceratiilor de presiune sunt cele care au o afectiune medicala care le limiteaza capacitatea de a-si schimba pozitia sau cele care isi petrec cea mai mare parte a timpului intr-un pat sau in scaun.
Iar escarele se pot dezvolta rapid. Majoritatea ranilor se vindeca folosind diferite tratamente, dar unele nu se pot vindeca in totalitate. Cu toate acestea, se pot lua masuri pentru prevenirea acestora.
Una dintre cele mai bune masuri pe care le pot lua toti pacientii imobilizati, nu numai cei care se deplaseaza cu scaunul cu rotile, este folosirea unei perne antiescare. Acest obiect miraculos este realizat special pentru a se mula pe forma sezutului, astfel ca presiunea exercitata de greutatea corpului se va repartiza pe o suprafata mai mare, nu doar pe coccis si pe fese, diminuandu-se considerabil pericolul de dezvoltare a escarelor. Iar pernele antiescare din ziua de azi sunt extrem de eficiente si ingenioase, fiind confectionate din diferite materiale precum: spuma poliuretanica, gel fluid sau solutie vasco-elastica.
De retinut ca pernele antiescare se aleg in functie de greutatea utilizatorului, acestea acoperind o gama intre 40 si 180 de kilograme. Mai mult, acestea sunt destul de usoare, nu ocupa mult spatiu si, din aceste motive, pot fi luate cu usurinta in bagajul de calatorie pentru a oferi suportul necesar persoanei imobilizate in scaunul cu rotile.