De ce ar trebui sa ai o garderoba capsula

Ce este o garderoba capsula?

Daca nu ai mai auzit de acest concept, s-ar putea sa te intrebi ce este exact o garderoba capsula.

Ei bine, garderoba capsula este, pur si simplu, o colectie de imbracaminte compusa din articole de baza, usor interschimbabile, concepute pentru a maximiza numarul de tinute pe care le poti crea.

In esenta, o garderoba capsula iti permite sa creezi o varietate de look-uri diferite cu o selectie mica de haine.

Istoria garderobelor capsula

Termenul de garderoba capsula dateaza din anii 1970 si a fost inventat de Susie Faux, proprietara unui butic din Londra numit Wardrobe. Potrivit spuselor lui Faux, garderoba capsula contine cateva articole esentiale si atemporale, precum fuste si pantaloni, pe care le poti completa cu piese de sezon.

Conceptul a luat amploare in 1985, odata cu prima colectie capsula a designerului Donna Karan, numita “Sapte piese usoare”. Colectia a inclus un body, o fusta, o jacheta, o rochie, o geaca din piele, o camasa alba si un pulover de casmir si a fost creata pentru a se potrivi unei femei atat pe timp de zi, cand merge la birou, cat si pe timp de seara, cand iese in oras.

In ziua de azi, garderoba capsula pare sa fie iar in atentia oamenilor, in mare parte din cauza cresterii interesului publicului pentru reducerea impactului asupra mediului al industriei modei.

gold and silver scissor
Photo by Pixabay on Pexels.com

Iata de ce ar trebui sa ai o garderoba capsula:

  • Iti va fi mult mai usor sa decizi ce sa porti. Desi ai putea crede, initial, ca daca ai mai putine haine te vei simti limitat in alegeri, avand mai putine optiuni, de fapt, te vei putea decide mult mai usor cum sa te imbraci. O astfel de garderoba te ajuta, de asemenea, sa devii mai creativ in ceea ce priveste vestimentatia;
  • Garderoba capsula este mult mai buna pentru mediul inconjurator, dat fiind faptul ca presupune mai putina risipa. Achizitionarea unui numar mai mic de haine are un impact semnificativ mai mic asupra mediului. Mai putine haine inseamna mai putine substante chimice in apa si oceanele noastre, mai putina imbracaminte in gropile de gunoi si o amprenta de carbon mai mica;
  • Iti poti permite lucruri mai frumoase. Cand incetezi sa cumperi haine de care nu ai nevoie, ai mai multi bani de investit in piese atemporale, de inalta calitate, eventual de la un atelier de croitorie, care sa dureze mai multe sezoane sau, in multe cazuri, ani;
  • Vei economisi foarte mult timp. Gandeste-te la tot timpul petrecut cumparand haine in ultimii ani: cumparaturi (online sau in magazin), probari de haine si returnari sau schimburi. Apoi gandeste-te cat de mult timp ai petrecut gestionand hainele din dulapul tau si gandindu-te cu ce sa te imbraci. Cand ai o garderoba capsula minimalista, petreci mult mai putin timp facand astfel de lucruri.

Lasă un răspuns