Avand peisaje incantatoare, forme de relief spectaculoase, pesteri unice si localnici caldurosi si primitori, Muntii Apuseni sunt un adevarat magnet pentru iubitorii de natura. Populari in ultimii ani datorita controversatului subiect Rosia Montana, Muntii Apuseni merita atentie din mult mai multe motive. Gazduieste peste 400 de pesteri si nenumarate cascade, este un loc bun de parcurs trasee montane usoare sau dificile si adaposteste o sumedenie de case memoriale, muzee si targuri cu fel si fel de obiecte traditionale locale, care fac deliciul cumparatorilor.
Fermecatori in orice anotimp, indiferent de culorile in care sunt imbracati, Muntii Apuseni trebuie vizitati macar o data in viata, deoarece are cateva frumuseti naturale unice in tara noastra!
Iata cateva dintre cele mai populare atractii turistice din aceasta parte a Carpatilor Occidentali:
Pestera Ursilor. Situata in localitatea Chiscau, Pestera Ursilor a fost descoperita in anul 1975, desi cercetarile geologilor sustin ca aceasta a fost locuita pana acum 17 000 de ani de Ursul de Caverna, descoperindu-se fosile vechi chiar si de 100 000 de ani.
Desi are in jur de 1500 de metri, doar o mica portiune din pestera poate fi vizitata de catre turisti, aceasta fiind impartita in 3 sectiuni: Galeria Oaselor (zona in care s-au gasit oase de Urs de Caverna, de Leu, de Hiena de Pestera si de Capra Neagra), Galeria Emil Racovita si Galeria Lumanarilor (o zona cu stalactite spectaculoase ce au forma unor lumanari).
Cascada Pisoaia. Incantatoarea cascada de 18 metri lungime isi croieste drumul printr-un cadru natural uluitor in localitatea Nemesti (comuna Vidra), dominat de fagi si de stanci abrupte ce despletesc siroaiele de apa. Dupa ce vizitezi cascada, intra in cabana din apropiere pentru a te ospata cu cele mai delicioase placinte motesti.
Pestera Scarisoara. Denumita si Pestera Ghetarul Scarisoara, aceasta spectaculoasa cavitate subterana este considerata din anul 1938 Monument al Naturii in Romania. In interiorul ei se gaseste cel mai mare bloc de gheata subteran din intreaga lume (avand circa 120 000 de metri cubi si o grosime de aproape 16 metri). De asemenea, stratul de gheata are o vechime uluitoare, de peste 3000 de ani!
Groapa Ruginoasa. Aceasta imensa si spectaculoasa groapa a luat nastere in urma unei puternici eroziuni torentiale a apei asupra pamantului compus din gresii galbene si rosii. Groapa Ruginoasa are un diametru de aproximativ 600 de metri si o adancime de aproape 100 de metri, formand un peisaj unic si o rezervatie naturala geologica ce atrage interesul si fascinatia geologilor din intreaga lume.
Traseul catre acest obiectiv turistic este insa destul de greu, necesitand urcus sustinut printre bolovani in prima sa parte (timp de 15-20 de minute). In total, traseul dureaza o ora si porneste din localitatea Vartop.