Descopera Sighisoara, singura cetate medievala locuita din Europa

Daca nu ai ajuns pana acum in Sighisoara, atunci ar trebui sa iei in considerare o vizita in acest superb orasel medieval din inima Transilvaniei. Inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO inca din anul 1999, ajungand astfel faimoasa in intreaga lume, mai ales pentru ca se zvoneste ca acesta ar fi orasul natal al infricatului Vlad Tepes, Sighisoara a ajuns sa fie in vizitata de zeci de mii de turisti straini anual, dornici sa afle cat mai multe despre personajele din legendele cu vampiri, lilieci, vrajitoare si, desigur, Dracula.

Lasand aceste legende la o parte, Sighisoara lasa o impresie extrem de placuta vizitatorilor sai. Cocheta cetate medievala, singura locuita din intreaga Europa, este conturata de ziduri intens colorate, biserici gotice, stradute pietruite, turnuri inalte, cladiri istorice si, nu in ultimul rand, de faimoasa scara acoperita compusa din nici mai mult, nici mai putin decat 176 de trepte.

In trecut, orasul-cetate avea sa fie pazit de 14 turnuri de aparare, dintre care in prezent au mai ramas 9. Turnul cu Ceas, cel mai cunoscut dintre ele, a devenit intre timp simbolul orasului. Celelalte sunt Turnul Fierarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Franghierilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Tabacarilor, Turnul Macelarilor si Turnul Cositorarilor. Celelalte 5, care au disparut intre timp, au fost: Turnul Dogarilor, Turnul Pescarilor, Turnul Tesatorilor, Turnul Lacatusilor si Turnul Aurarilor.

Celebrul Turn cu Ceas masoara o inaltime de 64 de metri si adaposteste unicul muzeu construit pe plan vertical din intreaga tara, Muzeul de Istorie din Sighisoara. Accesul in muzeu costa 15 lei si este posibil de marti pana duminica. Aici vei descoperi o expozitie interesanta, compusa din arme medievale, ilustratii ale orasului din Epoca Medievala, unde se prezinta complet, cu toate cele 14 turnuri de aparare, precum si mecanismul ceasului, care aminteste oarecum de un mecanism de ceas mai celebru din Europa, si anume cel al Ceasului Astronomic din Praga.

Din Turnul cu Ceas vei descoperi o panorama superba a orasului, cu ale sale acoperisuri rosiatice care acopera cladirile viu colorate. Turnul are, la randul sau, 4 turnulete ce simbolizeaza independenta judiciara a Sighisoarei, inclusiv dreptul ei de a condamna la moarte. Totodata, la parter vei da de o Camera a Torturii, ce poate fi vizitata contra unei mici sume de bani. In Piata Cetatii, destul de aproape de Turnul cu Ceas, sta in picioare un stalp al „infamiei” unde erau pedepsiti in trecut cei care incalcau legea.

Un alt loc important al orasului, considerat unul dintre simbolurile Sighisoarei, este Scara acoperita. Situata pe strada Scolii, scara avea la inceput 300 de trepte si nu avea acoperis. Intre timp, pentru a-i apara de interperii pe elevii nevoiti sa parcurga scara pentru a ajunge la Scoala din Deal, autoritatile au hotarat sa acopere scara si sa ii diminueze numarul de trepte, astazi acestea avand un total de 176.

Un alt loc pe care nu ai voie sa-l ratezi in cetate este Casa Vlad Dracul. In incinta acesteia se gaseste un restaurant, la parter, iar la etaj dormitorul lui Vlad Tepes. Atunci cand fostul domnitor al Tarii Romanesti s-a nascut, Vlad Dracul, tatal sau, locuia in aceasta casa. Acesta este motivul pentru care se vehiculeaza ca aceasta este cladirea in care s-a nascut temutul conducator.

Lasă un răspuns