Elementele de bază ale cursei cu pietriș: cum să alegeți cele mai bune pneuri de pietriș

Alegerea pneurilor pentru cursele cu pietriş este o operaţie foarte complicată şi nu se poate spune că există un răspuns ferm. Uneori chiar nu se poate da nici un răspuns! Selecţia anvelopei potrivite depinde de o mulţime de variabile şi opţiunile sunt nelimitate. Astfel, ar trebui să ţinem cont de tipul de suprafaţă, de calificarea şi înălţimea ciclistului, dar şi de punctele forte şi punctele slabe ale acestuia. Vom încerca, totuşi, să îl simplificăm.

Alegerea penurilor de pietriş în funcţie de traseu

Primul lucru pe care ar trebui să îl luăm în consideraţie este un echilibru între secţiunile de teren asfaltat şi teren off-road. Astfel, va fi nevoie de o anvelopă care să se poate manevra off-road, dar care să meargă foarte bine şi pe asfalt. Cele mai multe curse pe pietriş au o împărţire aproape egală între secţiunile rutiere pe asfalt şi cele off-road. De aceea se recomandă studierea cu atenţie a hărţilor traseelor şi estimările acestora. Iată câteva repere, foarte simplificate care pot fi de folos în alegerea pneurilor în funcţie de traseu:

  • pentru o cursă desfăşurată 100% pe asfalt se recomandă să alegem anvelope de 25 mm;
  • pentru o cursă desfăşurată 75% pe asfalt se recomanda anvelope de 28-32 mm;
  • pentru o cursă desfăşurată 50% pe asfalt se recomandă anvelope de 32-36 mm;
  • pentru o cursă desfăşurată 25% pe asfalt se recomandă anvelope de 36-40 mm;
  • pentru asfalt 0% se recomandă anvelope de peste 40 mm.

Toate aceste cifre sunt simplificate şi se pot considera doar o aproximare, pentru că pot exista un milion de alte combinaţii, în funcţie de înălţimea ciclistului şi performanţele lui.

Alegerea pneurilor de pietriş în funcţie de confortul dorit

Toate cifrele de mai sus presupun un confort mediu pe noroi şi pietriş. Dacă nu sunteţi un ciclist de munte, s-ar putea să nu vă placă noroiul şi nici pietrişul, mai ales atunci când anvelopele încep să alunece lateral.

De obicei cicliştii cu abilităţi off-road mai mici se vor mulţumi cu o anvelopă cu 2 sau 3 mm mai mică. Cicliştii cu abilităţi de manevrare mai mari ar putea dori să crească dimensiunea anvelopei cu 2 sau 3 mm.

Alegerea pneurilor în funcţie de ponderea noroiului şi a pietrişului

Nu toate traseele de pietriş sunt la fel, iar ponderea dintre zonele cu pământ sau noroi şi cele cu pietris este un element important în alegerea anvelopelor potrivite. Astfel, sunt drumuri de pământ atât de netede încât pe ele se poate merge foarte bine şi cu anvelope de asfalt. Va fi nevoie de câteva informaţii – cum arată secţiunile de pietriş de al evenimentul dumneavoastra? Sunt stâncoase, nisipoase sau netede? Cu cât este mai stâncoasă suprafaţă, cu atât mai mare trebuie să fie circumferinţa anvelopelor pentru a spori protecţia la tăieturi.

Nu uitaţi că anvelopa din faţă este cea care va da direcţia, deci este mai importantă decât cea din spate.

Iar dacă decizi că anvelopele pentru biciclete nu vor rezista cursei propuse, atunci îți iei automobilul, iar anvelopele – de la producătorul Lassa România, una dintre firmele cu experienţă şi vechime în acest domeniu.

Lasă un răspuns