Fenomenele postvulcanice de la Balvanyos

La mai puţin de 70 de kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe din judeţul Covasna, între localităţile Turia şi Bixad, vei descoperi Băile Balvanyos, o staţiune foarte apreciată pentru emanaţiile mofetice şi pentru apele sale minerale carbogazoase, feruginoase, calcice şi hipotonice.

Situată la 850 -900 m altitudine, la poalele Munţilor Bodoc şi Puciosu, Balvanyos beneficiază de un climat cu veri răcoroase şi ierni reci, cu vânturi în general slabe, iar temperatura medie anuală este de 6 grade Celsius.

Dacă te gândeşti să mergi într-o frumoasă excursie în România, la Balvanyos, apele minerale din această zonă sunt recomandarea pentru cei cu afecţiuni cardiovasculare sau nevroze. Aici poţi beneficia de o serie de proceduri, cum ar fi baia carbogazoasă, mofeta, hidroterapia sau termoterapia.

Ce poţi să vizitezi în zonă

Cetatea Păgânilor (Cetatea Balvanyos), o fortificaţie de tip Latene, ultimul bastion al păgânilor din secolul al XIII-lea, a fost ridicată pe un vârf de munte în actuala comună Turia şi a fost locuită până în anul 1603. Construirea ei este atribuită familiei nobiliare Apor. Legenda spune că în această cetate a fost păstrată mult timp coroana Ungariei, iar stăpânul său, Apor, a dus lupte cu Ștefan cel Mare, care voia să creştineze locuitorii ei.

Foto Wikimedia

Rezervaţia Naturală Tinovul Mohoş, o arie protejată de tip floristic şi faunistic de aproape 240 de hectare, din care 80 de hectare sunt reprezentate de o mlaştină oligotrofa (turbărie). Rezervaţia se află într-un crater al masivului Ciomatu (Munţii Harghitei), în imediata apropiere a Lacului Sfânta Ana.

Lacul Sfânta Ana, cunoscut ca singurul lac de origine vulcanică din România, este situat la aproximativ 10 kilometri de Balvanyos, în masivul Ciomatu, pe malul stâng al râului Olt. Este o rezervaţie complexă, naturală, geologică, faunistică şi floristică. De formă aproape circulară, lacul are o lungime de 620 m și o lățime maximă de 460 m, o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m.

Cimitirul Păsărilor (emanaţie de hidrogen sulfurat), o depresiune formată prin prăbușirea unei galerii de mină aflată pe versantul estic al Muntelui Puciosu, unde se acumulează gazele vulcanice, care au greutatea specifică mai mare decât a aerului. Culoarea diferită a frunzelor uscate sau lipsa vegetației verzi pe fundul depresiunii, sunt singurele indicatoare care scot în evidență prezența gazului nociv.

Festivaluri populare în zonă

Balvanyos: Festivalul Zapezii – anual, în prima săptămână din februarie. Festivalul Gastronomic Pomana Porcului, în ultima săptămână din februarie. Ziua Muntelui Puturosu  – anual, în primele zile din mai. Festivalul Cântecului, Dansului şi Portului Popular – are loc anual, în luna iunie.

Cernat: Festivalul Folcloric de la Cetatea Ica. În fiecare an, în luna iulie.

Cheile Vârghişului: Festivalul Narciselor. Anual, în luna mai.

Cum ajungi

Cu maşina: E60 Bucureşti – Braşov – DN12 Miercurea Ciuc – Bixad – Balvanyos; Bacău – Tg. Secuiesc – Balvanyos.

Cu trenul: se coboară la staţia Tuşnad, pe ruta Bucureşti – Baia Mare.

Comentarii

  1. […] Rezervaţia Naturală Tinovul Mohoş (la 1056 m) şi Lacul Sfânta Ana (950 m), la 25 km de staţiune. […]

Lasă un răspuns