Gura Portitei, un colt de rai pe litoralul Marii Negre

Gura Portitei este locul cel mai potrivit in care sa petreci cateva zile de vacanta daca iti doresti un sejur pe litoral, departe de aglomeratie. Usor asemanator cu ceea ce era in anii ’70-’80 Vama Veche, acest loc ce inca pare a fi virgin si necomercializat, are un farmec aparte, pe care speram sa si-l pastreze neschimbat pentru multa vreme de acum incolo.

Gura Portitei este, de fapt, o fasie de nisip alb situata intre Marea Neagra si Lacul Golovita din zona Deltei Dunarii, un fost sat de pescari, astazi statiune dedicata calatorilor in cautarea linistii, singuratatii si frumusetii nealterate a coastei.

Localitatea se gaseste la circa 50 de kilometri de municipiul Tulcea si este o destinatie usor de gasit de catre cei obisnuiti cu Delta Dunarii, insa greu de atins pentru vizitatorii ce ajung pentru prima data in aceasta parte a Romaniei.

Superba statiune in care deseori apar delfinii aproape de mal are casute colorate in alb si albastru, amintind oarecum de insulele grecesti, cu o sumedenie de flori incantatoare agatate sub stresini si cu vegetatie luxurianta in imprejurimi. Desi are un aspect usor exotic, micuta localitate ne duce cu gandul la vacantele de odinioara pe care le petreceam la bunici, ducand o viata simpla si lipsita de griji.

Timpul pare sa nu fi schimbat niciodata acest loc pitoresc in care se poate ajunge doar cu barca sau cu salupa din portul Jurilovca. Tocmai pentru ca accesul cu masina pe insula este imposibil, Gura Portitei a reusit sa se mentina una dintre putinele plaje virgine de pe litoralul Marii Negre.

Chiar daca este usor izolata de restul lumii, statiunea are cateva facilitati incredibile si restaurante cu mancare mai mult decat delicioasa! Desigur, mancarea este traditional romaneasca, mai exact dobrogeana cu oarecare influente din zona balcanica, in care preparatele principale sunt cele pe baza de peste.

Preturile de cazare la casutele alb-albastre de pe plaja pornesc de la 10 euro pe noapte. Daca insa iti doresti sa inchiriezi o camera la o pensiune, va trebui sa scoti din buzunar in jur de 18 euro, iar daca vrei sa inchiriezi un apartament, cel mai probabil ca va trebui sa platesti de la 35 de euro in sus pentru o noapte de cazare.

Cursa cu barca sau cu salupa este destul de costisitoare, avand preturi de circa 100 de lei. Este posibil sa gasesti totusi si oferte mai bune!

Comentarii

  1. […] Lacul Albastru este un alt loc unic în lume; impresionând prin schimbările sale de culoare în funcție de anotimp și prin modul în care s-a format. În primăvară, lacul are nuanțe de albastru deschis și închis, vara devine verde închis sau smarald, iar toamna capătă nuanțe de maro. Lacul Albastru se află în orașul Baia Sprie, la poalele Munților Gutâi; și s-a format în urma prăbușirii unei vechi galerii de mină în anul 1920. […]

Lasă un răspuns