Mangalia, cea mai sudică staţiune a litoralului românesc

Oraşul Mangalia, port la Marea Neagră şi al doilea municipiu al litoralului românesc, este situat la 44 km de Constanţa (reşedinţa de judeţ) şi la 14 km de graniţa cu Bulgaria. În componenţa sa mai intră şi staţiunile Olimp, Neptun, Cap Aurora, Jupiter, Venus şi Saturn.

Mangalia este cea mai sudică staţiune de pe litoralul Mării Negre şi singura care deţine izvoare minerale sulfuroase, mezotermale şi radioactive, folosite încă din antichitatea romană. Are o climă blândă, foarte asemănătoare cu cea mediteraneană, cu primăveri timpurii şi toamne prelungite, temperatura medie anuală fiind de 12ºC.

Fosta colonie grecească, denumită Callatis, a fost întemeiată de greci în sec.VI î.Hr. şi dezvoltată apoi de romani (sec. II-IV d.Hr) şi revitalizată de genovezi (sec. XIII-XIV) care o numesc Pangalia.

Foto Wikimedia

Dezvoltarea Mangaliei ca staţiune începe odată cu ridicarea stabilimentelor turistice din celelalte locaţii ale litoralului. În prezent, oraşul este declarat staţiune balneoclimaterică cu funcţionare permanentă, recomandată în special pentru afecţiuni reumatismale degenerative şi inflamatorii, dar şi neurologice.

Plaja din Mangalia are o formă uşor circulară, întinzându-se între digul de nord al Portului comercial şi plaja Saturn cu care comunică printr-o scurtă porţiune neamenajată, în partea de nord a oraşului.

În ultimii ani, Mangalia a devenit o atractivă destinaţie de vacanţă datorită preţurilor rezonabile la serviciile turistice, posibilităţilor de cazare la tarife convenabile, tratamentelor balneare disponibile aici, dar şi prin apropierea de celelalte staţiuni din sudul litoralului.

La baza de tratament din Mangalia se pot face băi calde cu apă sulfuroasă şi de mare, împachetări şi băi calde cu namol, inhalaţii, aerosoli, electroterapie, hidroterapie şi kinetoterapie, gimnastică şi masaj medical, cură geriatrică (Gerovital si Aslavital).

Atracţii turistice

Dacă ajungi la Mangalia, poţi vizita ruinele Cetăţii Callatis, Muzeul de Arheologie, Colecţia „Mercurius”, geamia Esmahan Sultan (construită în 1525, cu arhitectură maură).

Specialităţi gastronomice

Preparate din peşte specifice bucătăriei dobrogene: ciorbe, saramură de crap, marinate din peşte, crap umplut, peşte la proţap. Specialităţi turceşti: chebap, chefir, baclava, sarailie, saslâc.

Festivaluri

Festivalul multicultural „Callatis”, care are loc anual, în luna august.

Ziua Marinei, anual, în prima duminică din luna august.

Cum ajungi la Mangalia

Cu maşina: A2/DN 39 Bucureşti – Constanţa – Mangalia.

Cu trenul: Bucureşti – Constanţa – Mangalia.

Cu avionul: aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa, situat la aproximativ 25 km.

Lasă un răspuns