Daca vrei sa treci de la statutul de angajat la cel de antreprenor, este bine sa te hotarasti asupra unei activitati pe care vrei sa o faci si a iti deschizi un SRL. Procesul de infiintare SRL nu este chiar atat de greu precum ai crede si nici foarte scump.
Daca ai un plan de afaceri si te-ai hotarat sa il duci la bun sfarsit, ai doua optiuni:
- Apelezi la un avocat care sa iti infiinteze firma;
- O infiintezi de unul singur.
Prima varianta este mult mai eleganta si mai rapida, insa daca vrei sa o infiintezi de unul singur iata care sunt pasii de care ai nevoie.
1. Pregateste toate actele de care ai nevoie.
Va trebui sa mergi la Registrul Comertului pentru a cere toate cererile de care este nevoie, va trebui sa alegi numele unei firme si sa ai la indemana toate actele personale. In principiu, cei de la Registrul Comertului iti vor spune cu exactitate de ce ai nevoie pentru firma ta.
2. Verifica daca numele firmei este disponibil.
Cu ajutorul unei cereri de verificare, poti vedea daca firma este sau nu este inregistrata deja. Este recomandat ca pe cerere sa fie trecute minim 5 variante de denumire, in asa fel incat sa nu existe niciun risc. Depunerea cererii are un cost de aproximativ 40 de lei iar durata de dobandire a raspunsului este de aproximativ 3 zile.
3. Stabileste sediul social.
Sediul social se poate afla intr-o casa sau apartament, indiferent ca sunt inchiriate sau proprietate personala. De asemenea, sediul social poate sa fie inchiriat de la un avocat, o varianta excelenta pentru cei care lucreaza fara a avea un punct de lucru. Stabilirea sediului social implica un contract de inchiriere sau decomodat intre proprietarul imobilului si firma si de asemenea, aprobari de la vecini si de la administratorul blocului, atata reme cat sediul se stabileste intr-un apartament.
4. Redacteaza actul constitutiv.
Este un document foarte important, care contine informatii legate de datele asociatilor, precum si obiectul de activitate al firmei sau valoarea capitalului social. Exista modele de acte constitutive pe internet, are pot fi completate fara prea mari eforturi.
5. Depunerea capitalului social.
Capitalul social este de minim 200 de lei si trebuie sa se depuna la orice banca din Romania, in contul curent al firmei.
6. Declaratiile pe proprie raspundere.
Asociatii trebuie sa completeze o declaratie din care a se deduca ca au luat la cunostinta toate prevederile legislative si ca isi asuma toata raspunderea. DE asemena, este nevoie de o declaratie privind publicarea in Monitorul Official.
Pentru infiintarea unei firme este nevoie si de alte acte, cum ar fi un specimen de semnatura, o copie dupa cartea de identitate sau depunerea unei declaratii privind inregistrarea fiscala. Desi intreg procesul este destul de simplu, poate sa ocupe cateva zile. Tocmai de aceea, cel mai bine este sa se apeleze la un avocat pentru infiintarea firmei, care poate sa economiseasca foarte mult timp si sa indeparteze stresul de pe urmele administratorului.