Planuiesti o drumetie pe munte? Tine cont de urmatoarele lucruri!

In Carpatii Romaniei exista o multitudine de trasee montane pe care iubitorii de natura abia asteapta sa le parcurga pentru a ajunge pe cele mai inalte culmi si pe cele mai spectaculoase varfuri. Desi pare simplu, trekking-ul sau, mai bine zis, mersul pe munte nu este atat de usor ca o plimbare prin parc. Este lung, istovitor, necesita rezistenta, rabdare, ambitie si, nu in ultimul rand, conditie fizica. Finalul insa merita tot efortul, deoarece te va rasplati cu privelisti incredibile, pe care nu ai cum sa le mai admiri altcumva (decat cu elicopterul).

Daca planuiesti sa faci o drumetie pe munte si nu esti obisnuit cu o astfel de activitate, trebuie sa tii cont de cateva lucruri pentru a avea parte de o experienta cat mai placuta si, mai cu seama, pentru a nu intampina dificultati sau evenimente neplacute!

  • Nu te aventura singur pe munte! Trebuie sa ai intotdeauna cel putin un partener in cazul unui accident.
  • Desi majoritatea traseelor montane din tara sunt marcate, nu ar fi o idee rea sa porti la tine o harta si o busola.
  • Pe parcurs, este posibil sa trebuiasca sa iti reincarci sticla cu apa. Afla dinainte unde sunt locurile in care te poti alimenta cu apa si marcheaza-le pe harta.
  • Verifica intotdeauna prognoza meteo inainte de plecare si ia la tine, pentru orice eventualitate, atat pelerina de ploaie cat si haine mai subtiri. De asemenea, sapca, ochelarii de soare si crema cu protectie solara mare sunt o necesitate, deoarece la munte razele ultraviolete sunt extrem de puternice.
  • Bocancii de munte sunt, probabil, cei mai importanti cand vine vorba de echipament, deoarece iti vor usura urcarile si coborarile, vor preveni alunecarile si vor simplifica cu mult parcurgerea intregului traseu! Nu purta orice fel de incaltaminte sport, ci bocanci special conceputi pentru urcarea pe munte!
  • Daca intentionezi sa faci drumetia montana alaturi de prietenul tau patruped, verifica daca este permis accesul cu caini pe traseu. De regula, fiecare traseu montan are regulile sale specifice.
  • Siguranta pe traseu este responsabilitatea ta. Ramai pe traseu si incearca sa nu fi ademenit de eventualele scurtaturi care ti se ivesc in cale.
  • Cunoaste-ti propriile limite. Cel mai bine este sa fii conservator in prima ta drumetie montana. Altitudinea, distanta mare si caldura pot face ca aventura ta sa fie mult mai dificila decat crezi.
  • Daca ai anumite probleme medicale, nu le trata cu superficialitate! Problemele la genunchi si la spate, afectiunile cardiace, diabetul si astmul pot fi amplificate de efortul indelungat si de conditiile meteorologice severe.
  • Pastreaza-ti rucsacul cat mai usor posibil. Apa si produsele almentare ar trebui sa fie elementele cele mai grele din bagajul tau.
  • Investeste intr-un rucsac de buna calitate, care sa se potriveasca stilului si tipului tau de corp.

Comentarii

  1. […] aceste beneficii pe care aerul de munte le are, poți să optezi pentru variante care să vizeze plimbările pe cărări de munte, un timp cât mai îndelungat. Sau, pur și simplu, poți sta câteva zile la munte, petrecând […]

Lasă un răspuns