În 2001, când gena compusului necesar pentru a crea cauciuc a fost identificată pentru prima dată, s-a pus o mare presiune asupra oamenilor de ştiinţă şi a industriei de anvelope pentru găsirea reţetei pentru pneurile fabricate din plante, sau cauciucul ecologic.
Recent, cercetătorii de la universitatea din Minnesota au descoperit o soluţie care ar putea face cauciucul mai ecologic prin folosirea carbonului din surse naturale cum ar fi iarbă, copaci şi porumb, în loc de cel extras din combustibil fosil cum ar fi petrolul.
Pneurile fabricate din plante şi reducerea costurilor
Deoarece preţul porumbului este mai mic decât al petrolului, cercetătorii estimează că procedeul de obţinere al anvelopelor ecologice va fi mult mai ieftin. Acest lucru ar putea avea un impact puternic asupra companiilor mari de anvelope şi asupra industriei chimice.
Procedeul se bazează pe isopren, principalul compus necesar pentru a crea cauciuc. Isoprenul se obţine prin încălzirea moleculelor mari de petrol şi spargerea acestora, dar s-au dezvoltat metode pentru a-l obţine din plante.
De aceea, viitorul anvelopelor ar putea fi folosirea cauciucului fabricat din plante şi s-ar putea să se materializeze foarte curând.
Biolsoprene – un compus biologic
Tehnologia se numeşte biolsoprene şi este produse de divizia Genencor Danisco.
În timp ce cauciucul natural este un produs biologic deoarece provine din copaci, majoritatea anvelopelor sunt produse cu ajutorul cauciucului sintetic din petrol.
Acest lucru sporeşte impactul asupra mediului, atât în timpul fabricaţiei, cât şi în ceea ce priveşte eliminarea anvelopelor uzate. Acestea sunt toxice, inflamabile şi, dacă iau foc, produc un fum negru foarte dăunător.
Gencor elimina necesitatea folosirii petrolului
Gencor a reuşit să producă polimerul prin fermetarea plantelor cu microorganisme şi să elimine necesitatea folosirii petrolului. În prezent, compania investighează utilizarea biolsoprenului în produse din cauciuc şi adezivi.
În 2008, Danisco şi Goodyear au anunţat pentru prima dată un parteneriat privind noile anvelope. Danisco a investit 50 de milioane de dolari pentru a dezvolta tehnologia, iar Goodyear a transformat biolsoprenul în cauciuc sintetic pentru a aface un prototip. Compania nu a anunţat încă când vor fi disponibile pentru vânzare noile pneuri biologice.
Un prototop al anvelopei biologice Goodyear din biolsoprene a fost expus la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice de la Copenhaga, în decembrie 2010.
Intră în cursă şi Michelin
Pe de altă parte, producătorul francez de anvelope Michelin, susţinută de o subvenţie venită din partea Agenţiei Franceze pentru Protecţia Mediului şi a Energiei, va cheltui 71 de milioane de euro în următorii ani pentru a cerceta dacă este posibil să producă anvelope pe bază de plante.
Toate companiile de anvelope şi chimicale sunt îngrijorate de creşterea preţului produsului lor favorit care este obţinut din petrol. Ele încearcă să găsească soluţii mai ieftine şi alternative viabile. Astfel, au încercat să înlocuiască o parte din uleiul care intră în anvelope cu alternative de bază care să îmbunătăţească performanţele anvelopei.
Deşi ne-am apropiat destul de mult de momentul în care vor fi comercializate pneurile fabricate din plante, ele încă nu se găsesc pe piaţă.