Predeal: De ce ne place cel mai înalt oraş din România

Pe culmea ce desparte Valea Prahovei de Valea Timişului, între masivele muntoase Bucegi, Postăvaru, Piatra Mare şi Clăbucet, la o altitudine cuprinsă între 1020 şi 1160 m, se întinde una dintre cele mai căutate staţiuni montane din România, Predeal.

Cel mai înalt oraş din ţară, asa cum mai este cunoscut Predealul, este destinaţia ideală pentru drumeţii cu bicicleta sau pe jos, dar şi pentru sporturile de iarnă.

Predealul este plin de turişti în toate anotimpurile. Datorită poziţionării sale, la adăpost de vânturi, clima este destul de blândă, cu veri răcoroase şi ierni friguroase, dar nu foarte geroase.

Climatul sănătos de munte se caracterizează printr-o presiune atmosferică relativ scăzută, aer curat, lipsit de praf şi cu o ionizare accentuată. Temperatura medie anuală este de circa 5º C, iar precipitaţiile însumează aproximativ 1000 mm anual.

Vara, staţiunea este foarte căutată pentru excursii de cei care vor să evadeze din aerul sufocant al marilor oraşe, iar în anotimpul rece, sporturile de iarnă sunt atracţia principală pentru pasionaţii de adrenalină.

În acelaşi timp, Predealul este şi o binecunoscută staţiune balneoclimaterică, unde se pot trata afecţiuni ca nevroza astenică, surmenajul fizic şi intelectual sau tulburările de creştere la copii.

Sursa foto Wikipedia

Ce poţi să faci în Predeal

Schi – pârtiile au pante cu grade diferite de dificultate; există telescaun şi teleschi simplu la Clăbucet Plecare, teleschi dublu la Clăbucet Sosire, baby-teleschiuri la Gârbova, Clăbucet Plecare, Orizont şi Trei Brazi.

Drumeţii pe trasee marcate:

  1. Pârâul Rece – Cabana Cheia – Cheile Râşnoavei – Pârâul Rece (DN 73A şi marcaj triunghi galben)
  2. Predeal – Gâlma Mare – Valea Râşnoavei – Vârful Fitifoiu – Predeal (marcaj cruce albastră)
  3. Predeal – Cabana Diham – Valea Leucii – Predeal (marcaje punct roşu, dungă roşie)
  4. Timişu de Sus – Cascada Tamina -Vârful Piatra Mare (marcaj bandă albastră)
  5. Cabana Dâmbul Morii – Cheile Șapte Scări – fosta Cabană Piatra Mare (marcaj bandă galbenă)
  6. Cabana Cioplea – Șaua Pietricica – Poiana Stânei din Pietricica – Vârful Piatra Mare – fosta Cabană Piatra Mare (marcaj punct albastru)
  7. Cabana Cioplea – Poiana Poliştoaca – Cabana Susai (marcaj cruce roşie)
  8. Predeal – fosta Cabană Clăbucet Plecare – Cabana Gârbova – Azuga – Predeal (marcaj: triunghi albastru)

Ce poţi să vizitezi

În Braşov: Biserica Neagră, Bastionul Ţesătorilor, Casa Mureşenilor, Muzeul din Șcheii Braşovului, Cetăţuia, Vestigiile Cetăţii Braşovia, rezervaţia botanică, Muzeul Tâmpa.

În împrejurimi: Castelul Bran, Castelul Peleş din Sinaia, Centrul etnografic săsesc de la Prejmer, Castrul Roman Cumidava de la Râşnov.

Cum ajungi la Predeal

Cu maşina: staţiunea se află la o distanţă de 145 km de Bucureşti, la 27 km de Braşov şi la 20 km de Sinaia. Teoretic, în afara sezonului de iarnă, distanţa Bucureşti – Predeal poate fi parcursă cu maşina în cel mult două ore. Accesul se face pe DN1 (E15), de la Bucureşti, sau pe DN 71, de la Târgovişte.

Cu trenul: în gara din Predeal ajung trenuri din majoritatea oraşelor mari (Bucureşti, Satu Mare, Braşov, Timişoara etc.).

Cu microbuzul: în autogara din Predeal sosesc microbuze şi autocare din aproape toată ţara.

Lasă un răspuns