Tensiunea arteriala mare, denumita si hipertensiune arteriala, nu are intotdeauna simptome vizibile. Dar, atunci cand semnele se arata, acestea pot include o varietate de simptome neplacute: dureri severe de cap, oboseala, confuzie, probleme de vedere, dureri in piept si dificultati de respiratie.
Calatoritul poate fi stresant. Iar daca ai tensiune arteriala ridicata, stresul iti poate ridica tensiunea si mai mult.
Multe lucruri care se pot intampla in timpul calatoriilor pot cauza cresterea tensiunii arteriale. Stresul poate aparea din cauza riscului de a pierde mijloacele de transport in comun, intarzierii sau anularii avionului / autocarului, grabei de a bifa toate obiectivele turistice si din multe alte motive.
Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa-ti tii sub control tensiunea arteriala atunci cand calatoresti:
1.In cazul in care trebuie sa ajungi la destinatia de calatorie cu avionul, incearca sa ajungi mai devreme la aeroport. Se spune ca trebuie sa ajungem la aeroport cu doua ore inainte de decolarea avionului. Astfel, ai timp suficient pentru a-ti fie verificate bagajele, pentru a trece prin securitate si pentru a ajunge devreme la poarta. Daca esti stresat ca poti pierde avionul, acest lucru, cu siguranta, iti poate creste tensiunea arteriala.
2.In avion, incearca sa eviti gustarile sarate si consumul de alcool. Aceste alimente pot schimba echilibrul sare-apa din organism si pot creste tensiunea arteriala. Totodata, este esential sa te hidratezi cu cat mai multa apa.
3.Pune-ti in bagajul de mana medicamentele pentru tensiunea arteriala. Acest lucru este deosebit de important in cazul in care avionul intarzie sau bagajul de la cala se pierde.
4.Fa cat mai multa miscare in avion. Stiu ca nu este tocmai confortabil sa te plimbi pe culoarul ingust dintre randurile de scaune din avion, insa miscarea este esentiala, in special la zborurile lungi, pentru a preveni formarea cheagurilor de sange.
5.Bagajul din avion ar trebui sa contina, de asemenea, un tensiometru portabil. Acest tip de aparat este relativ mic si ieftin si poate fi de mare ajutor deoarece iti permite sa-ti masori tensiunea arteriala in orice loc te afli.
6.In cazul in care calatoresti intr-o tara straina, este bine sa iei la tine o copie a retetei medicale, in cazul in care medicamentele tale se pierd si trebuie sa le iei din nou de la o farmacie locala.
Cu totii ne dorim ca, atunci cand plecam intr-o noua destinatie de calatorie, sa bifam cat mai multe obiective turistice si sa vedem cat mai multe locuri noi. Insa acest lucru nu va face decat sa te determine sa fii mereu pe graba, sa te stresezi si sa nu te mai bucuri de momentele petrecute in vacanta. Relaxeaza-te, viziteaza doar cateva locuri, incearca bucataria locala si bucura-te de faptul ca ai oportunitatea de a vedea locurile frumoase in care te afli!