Sovata, staţiunea tuturor anotimpurilor

Recunoscută la nivel european de peste 150 de ani, Sovata este o staţiune pentru orice sezon.

Aflată la o distanţă de 60 km de Tîrgu Mureş, staţiunea este aşezată în partea de vest a Munţilor Gurghiului, la altitudini ce variază între 475 m şi 530 m. Oraşul din judeţul Mureş este situat pe cursul superior al râului Târnava Mică, la confluența cu râul Sovata, şi este format din patru localităţi – Căpeți, Ilieși, Săcădat și Sovata (reşedinţa).

Prima menționare a localității datează din 13 septembrie 1578 şi apare în actul privilegial al principelui Cristofor Báthory acordat paznicilor exploatărilor de sare de la Sovata. În 1876 s-a primit autorizația ca apa lacurilor să fie utilizată pentru băi, iar în 1884 Sovata a fost atestată oficial ca stațiune balneară.

Sursa foto Wikimedia

Clima acesteia este specifică depresiunilor intradeluroase, cu veri blânde şi ierni răcoroase. Temperatura medie anuală este de 7,6º C, cea mai călduroasă lună a anului fiind august, cu valori medii de temperatură de 18º C.

Iarna, Sovata pune la dispoziţia iubitorilor de zăpadă numeroase pârtii pentru ski, ski fond şi săniuş, dotate cu teleski.

Ca staţiune balneară, Sovata este recomandată în principal pentru afecţiuni ginecologice, dar tot aici mai pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii şi abarticulare, afecţiunile posttraumatice sau neurologice periferice.

Procedurile efectuate în această staţiune sunt: băi calde cu apă minerală sărată, aplicaţii calde de nămol, irigaţii vaginale cu apă minerală, tampoane vaginale cu nămol, electroterapie, hidroterapie, aerohelioterapie, gimnastică şi masaj medical, băi în aer liber în lacurile Ursu şi Aluniş.

Atracţiile turistice ale zonei

Salina Praid – una dintre cele mai mari mine de sare atât din România, cât şi din Europa. Se află la mai puţin de 10 km de Sovata.

Corund – unul din centrele olăritului popular din Transilvania, se situează lângă drumul naţional 13 A, la 11 km de Praid şi 18 km de Sovata.

În Tîrgu Mureş, Casa Teleki (cu arhitectură în stil baroc) şi Biblioteca Teleki-Bolyai, ce cuprinde o colecţie impresionantă de carte veche transilvăneană.

Specialităţi gastronomice

Specialităţi ale bucătăriei ungureşti: supă de chimen, gulaş, papricaş, supă de varză albă cu smântână şi, evident, kurtoskalacs.

Cum ajungi

Cu maşina: pe DN13 Odorheiu Secuiesc – Tîrgu Mureş

Cu trenul: Sovata (Mediaş – Praid)

Cu avionul: aeroportul Tîrgu Mureş

Lasă un răspuns