Batranul Continent este plin de castele medievale, palate moderne si cetati ce au ramas marturie a atator razboaie si batalii sangeroase care au cusut linia istoriei din trecut pana in zilele noastre. Romania este una dintre tarile din Europa care se pot lauda cu castele interesante si palate impozante, multe dintre ele fiind bine pastrate si devenite obiective turistice cu adevarat incantatoare.
Daca nu ai vizitat pana acum niciun castel de pe meleagurile mioritice, noi iti sugeram sa incepi cu urmatoarele:
1. Castelul Peles. Unul dintre cele mai populare obiective turistice din tara noastra, castelul Peles, situat in Sinaia, localitate poreclita „Perla Carpatilor”, este deseori prezent in topurile celor mai frumoase castele din intreaga lume. Castelul este considerat un testament al trecutului regal pe care il are Sinaia care, in anul 1874, se transforma din comuna Podul Neagului in oraselul cu denumirea din prezent. In acel an, regele Carol I, primul rege al Romaniei, a pus bazele acestui castel pe care avea sa il foloseasca drept resedinta de vara. La anul inaugurarii, in 1883, Pelesul avea sa fie cel mai modern castel din Europa si primul electrificat in totalitate datorita detinerii unei uzine proprii.
2. Castelul Bran. La fel de popular precum Castelul Peles, Branul starneste atentia vizitatorilor sai datorita legendei lui Dracula. Adevarul este insa ca acesta nu a fost niciodata locuit de Vlad Tepes, domnitorul Tarii Romanesti ce a primit porecla de Dracula. Constructia a fost ridicata in anul 1377 cu scop militar, avand parte de diferite modificari de-a lungul anilor, in special intre 1622 si 1886, urmand ca din 1920 sa fie transformata in castel la dorinta Reginei Maria. In prezent, Castelul Bran functioneaza ca muzeu, fiind administrat de Dominic de Habsburg si familia sa, care au primit castelul mostenire de la Regina Maria.
3. Castelul Corvinilor. Fascinantul castel medieval situat in centrul orasului Hunedoara pare a fi desprins din povestile Disney cu printi si printese. Denumita si Castelul Huniazilor, aceasta fortareata a fost construita intre secolele XIV-XV si se remarca prin turnurile sale rosii si inalte, zidurile groase si prin falnicul pod de la intrare ce se inalta deasupra santului de aparare de-a lungul cetatii. Cu o arhitectura fascinanta ce lasa un puternic impact vizual, Castelul Corvinilor este, cu siguranta, un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat.
4. Castelul Karolyi. Uimitorul castel din localitatea Carei a fost construit la sfarsitul secolului XV, in urma acordului pe care l-au primit contii Karolyi de la Matei Corvin, regele Ungariei, de a-si ridica o locuinta din piatra. De-a lungul anilor, Castelul Karolyi a gazduit mai multe personalitati regale, printre care printul Jozef de Habsburg in anul 1797, printul Rudolph de Habsburg in anul 1884 si Regele Ferdinand alaturi de Regina Maria in anul 1919.
5. Cetatea Fagarasului. Construita la finele secolului XIV in locul unei foste cetati din lemn si pamant care a dainuit intre secolele XII-XIII, cetatea Fagaras avea sa fie stapanita de Stefan Mailat, voievod al Transilvaniei in perioada 1534-1540, care a transformat-o intr-o temuta fortificatie, greu de cucerit. Aceasta a devenit resedinta princiara a lui Mihai Viteazu in secolul al XVII-lea care ulterior a facut-o cadou sotiei sale. Forma pe care cetatea o are si in prezent a fost insa data de Principii Transilvaniei Gabriel Bethlem si Gheorghe Racozi I in jurul anilor 1600.