Top 5 muzee in judetul Cluj

Judetul Cluj se mandreste cu o varietate de muzee interesante, unele dintre ele fiind considerate a fi institutii culturale pretioase, unice in tara. Acestea adapostesc fie opere de arta valoroase, fie exponate cu o mare incarcatura istorica. Daca ajungi in zona Clujului si te intrebi ce poti vizita in perioada ta de sedere, ia in calcul posibilitatea de a vizita unul sau cateva dintre muzeele acestui judet. Vei avea parte de experiente de neuitat si vei descoperi povesti interesante si informatii ce iti vor imbogati cultura generala.

Acestea fiind spuse, iata un top al celor mai importante muzee din judetul Cluj:

1. Parcul Etnografic National “Romulus Vuia”

Infiintat in anul 1929, acest parc national situat in Cluj-Napoca este primul muzeu in aer liber din Romania. Cunoscut mai mult sub denumirea de Muzeul Satului din Cluj, muzeul se intinde pe o suprafata de circa 50 de hectare, asadar asigura-te ca iti vei lua incaltari confortabile inainte de a-l vizita. Parcul etnografic are in componenta doua sectoare. Primul include instalatii tehnice si ateliere taranesti ce dezvaluie modurile in care se realizau in vremurile de demult tehnicile de prelucrare a lemnului si a fierului, se obtinea aurul, se prelucrau lutul, piatra si tesaturile din lana, precum si modalitatile de macinare a granelor si de preparare a uleiului. Cel de-al doilea sector este reprezentat de gospodariile taranesti traditionale, amenajate exact ca gospodariile transilvanene din secolele XVII-XX.

2. Muzeul particular Vincze-Kecskés

Aflat in Sancraiu, in curtea pensiunii Püspök, muzeul este gazduit de o cladire superba construita in anul 1850 si prezinta vizitatorilor informatii despre fostele indeletniciri ale taranilor. Acesta are trei incaperi ce pot fi vizitate: camera curata, atelierul de tamplarie si camera farfuriilor pictate. Cele mai multe exponate apartin familiei, restul fiind colectionate din zona Sancraiului.

3. Muzeul memorial “Octavian Goga”

Casa memoriala “Octavian Goga” se gaseste in Ciucea, localitate in care marele scriitor avea sa-si traiasca ultima parte a vietii. Aceasta a fost infiintata la 29 de ani dupa moartea scriitorului, cand Veturia Goga, sotia sa, a donat intregul domeniu statului roman, din dorinta de a transmite viitoarelor generatii cateva fragmente din povestea lui de viata.

Complexul muzeal are in componenta cladirea-castel, unde pot fi vizitate camerele scriitorului, Casa Alba (Muzeul de Arta Etnografica), Casa Andi Endre, Mausoleul iubirii sotilor Goga si doua lacase de cult (o manastire si o bisericuta).

4. Muzeul Bivolului

Un muzeu micut, dar unic in Romania pentru specificul sau, este Muzeul Bivolului aflat in satul Mera din comuna Baciu. Acesta nu este la fel de cunoscut ca muzeele mentionate in randurile de mai sus, insa este cel putin la fel de interesant. Infiintat in anul 2009 de catre Gyorgy Varga, un profesor de biologie si agricultura, muzeul gazduieste o expozitie de circa o mie de exponate legate de una dintre cele mai vechi ocupatii ale satenilor, si anume cresterea bivolilor. Printre exponate se gasesc talangi, sanii, sei, juguri, vase de colectat si procesat laptele, harnasamente, etc.

Sursa poza: www.ilikecluj.ro

5. Muzeul de Locomotive Dej-Triaj

Ultimul muzeu din aceasta lista, dar nu cel din urma, este Muzeul de Locomotive Dej-Triaj, un muzeu in aer liber dedicat cailor ferate, ce ascunde adevarate comori istorice care merita vazute. Proiectul a inceput cu 20 de ani in urma, fiind pus la cale de catre cativa ceferisti din Dej care au adunat exponatele si le-au reconditionat, expunandu-le ulterior publicului. Printre aceste exponate se gasesc locomotive electrice, locomotive cu aburi, machete ferioviare, carti si documente cu aceasta tematica. Una dintre cele mai importante exponate este locomotiva 151.002, realizata in 1941, la acea perioada fiind cea mai puternica din tara.

Lasă un răspuns