3 Cetati din Dobrogea pe care trebuie sa le vizitezi

Dobrogea este o regiune a tarii prin care multi turisti ajung doar pentru a-i vizita statiunile de la malul Marii Negre si Delta Dunarii. Dobrogea insa are mult mai multe de oferit din punct de vedere turistic. Avand o istorie asupra careia si-au pus amprena numeroase popoare, printre care si romanii, persii si turcii, aceasta regiune adaposteste astazi unele dintre cele mai interesante cetati din Romania, dintre care se remarca urmatoarele 3:

Cetatea Histria

Cea mai cunoscuta dintre toate cetatile din Dobrogea, Cetatea Histria se credea a fi, pana recent, prima asezare de pe teritoriul Romaniei, atestata documentar. Acesta dateaza din secolul al VII-lea i. Hr. si a fost ridicata de catre colonistii greci din Milet, sub conducerea carora a cunoscut, vreme de peste 1000 de ani, o dezvoltare uimitoare.

Cetatea a avut parte de nenumarate atacuri, distrugeri si reconstruiri pana spre sfarsitul primului secol d. Hr., cand romanii au pus stapanire pe ea, ducand-o spre prosperitate.

Astazi, putem observa ca cetatea cuprindea mai multe temple, bazilici si bai romane. Din pacate, acum doar reptilele si popandaii se mai bucura de aceste vestigii istorice.

soldado desconocido morro solar
Photo by Junior Leon on Pexels.com

Cetatea Enisala

Considerata a fi una dintre cele mai frumoase cetati de pe teritoriul tarii noastre, Cetatea Enisala se gaseste in judetul Tulcea, aproape de orasul Babadag. Acesta poarta si denumirea de Heraclia sau Heracleea si dainuie inca de la sfarsitul secolului al XIII-lea, cand a fost construita de puterea imperiala bizantina si de cea comerciala genoveza.

Astazi, din cetate au mai ramas zidurile de incinta, turnurile si bastioanele, o parte dintre ele restaurate. Cel care atrage cel mai mult atentia este bastionul portii principale, facut in stil oriental, un element arhitectonic deosebit, cu arcada dubla.

Cetatea Capidava

Poreclita “Cetatea de la cotitura”, Cetatea Capidava a fost ridicata cu peste 2000 de ani in urma de catre geti. In timp, datorita importantei sale strategice, romanii au dezvoltat un port si un castru puternic, pe vremea cand imperiul avea sa fie condus de imparatul Traian, in vederea consolidarii si controlarii vadului Dunarii din acea zona (acest lucru a avut loc inaintea invaziei Daciei). Timp de aproape 500 de ani, cetatea a aparat un oras-port prosper, pana in secolul al VI-lea, cand din cauza invaziei migratorilor cutriguri, avea sa fie abandonata.

Lasă un răspuns