5 Atractii turistice de neratat in judetul Hunedoara

Hunedoara este un judet foarte complex din punct de vedere turistic; are peisaje montane pitoresti, muzee unice, locuri incarcate de istorie, traditii interesante, statiuni montane si balneare si vestigii incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. Prin urmare, vei avea nevoie de mai multe zile pentru a-l explora, pentru ca odata ajuns aici, iti vei dori sa vizitezi mai mult si mai mult astfel incat sa nu pleci cu regretul ca ai omis ceva.

Lista atractiilor si obiectivelor turistice din Hunedoara este foarte lunga. Dar daca ai la dispozitie doar doua sau trei zile pentru a vizita judetul, noi iti recomandam sa mergi in urmatoarele 5 locuri:

1.Cetatea Devei. Daca vrei sa cunosti istoria acestui tinut, trebuie sa mergi in orasul Deva pentru a urca la cetatea Devei. Construit in secolul al XIII-lea, acest monument istoric fascinant, asezat pe dealul Devei, era in epoca medievala una dintre cele mai importante fortificatii din regiunea Transilvaniei, jucand un rol esential in aparare impotriva migratorilor. In prezent, cetatea este obiectiv turistic si poate fi accesata atat pe jos, facand o drumetie incantatoare pe deal (atentie, insa, la vipere!) cat si cu telecabina. Mai mult, cetatea Devei ofera o priveliste incantatoare a orasului, fiind astfel un loc numai bun de facut cateva fotografii grozave.

2.Castelul Huniazilor. Cunoscut si sub denumirea de Castelul Corvinilor, Castelul Huniazilor este probabil cel mai impresionant castel din toata Romania si, de departe, cel mai important obiectiv turistic din judetul Hunedoara. Acesta a fost construit in Epoca Medievala, acum sase secole, si impresioneaza prin arhitectura sa gotica si renascentista, dar si prin legendele si povestile infricosatoare care circula in jurul sau. Iti recomandam sa vizitezi Castelul Huniazilor de „Zilele Castelului”, festival medieval ce are loc anual, pentru a asista la spectacole fascinante cu dansuri medievale, la proiectii de filme si la parade cu domnite si cavaleri imbracati in straie specifice Evului Mediu.

3. Sarmizegetusa Regia. Contrar opiniei populare, Sarmizegetusa nu este o doar o cetate, ci un complex alcatuit din sute de cetati construite pe vremea dacilor si raspandite pe o suprafata de 5000 de kilometri. Cea mai importanta este insa Cetatea Sarmizegetusa Regia, cea care a fost, de altfel, capitala politica si religioasa a Daciei si cetatea de scaun a regelui Decebal. Din pacate, cetatea a fost distrusa in anul 106 de catre romani, care au lasat in urma lor doar niste ruine. In prezent, cetatea Sarmizegetusa Regia este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

4.Pestera Bolii. La doar 6 kilometri de Petrosani gasim o pestera prea putin vizitata de catre turisti, insa extrem de impresionanta, Pestera Bolii. De fapt, este una dintre cele mai spatioase pesteri din intreaga tara, avand totodata o lungime de peste 450 de metri. Mai mult, datorita acusticii impecabile pe care o are, pestera este folosita frecvent pentru diverse concerte si piese de teatru.

5.Parcul National Retezat. Considerata a fi cea mai frumoasa si bine conservata rezervatie naturala din Romania, Parcul National Retezat este, cu siguranta, o atractie turistica ce nu trebuie ratata atunci cand vizitezi judetul Hunedoara. In parc vei gasi peste 80 de lacuri si tauri glaciare, printre care si lacul Zanoaga, cel mai adanc lac glaciar din tara, peisaje montane de o frumusete indescriptibila, mai bine de 90 de specii de plante unice in intreaga lume, sute de specii de pasari si zeci de animale protejate de lege, printre care si vipera cu corn.

Lasă un răspuns