5 Orase mici din Romania care merita sa fie vizitate

De regula, orasele de mici dimensiuni nu atrag foarte multi turisti pentru ca, aparent, nu au multe activitati si atractii de oferit vizitatorilor. Cu toate acestea, la noi in tara, exista cateva orasele cu un aer fermecator, cu o istorie bogata in spate, ce adapostesc o sumedenie de obiective turistice interesante.

Iata un top 5 al oraselor mici din Romania numai bune de vizitat atunci cand vrei sa scapi de agitatia oraselor mari, zgomotoase si aglomerate:

1. Sighisoara

Singura cetate medievala inca locuita din Europa, Sighisoara te intampina cu cladiri colorate, biserici impresionante si turnuri ce odinioara aveau sa fie locuite de fel si fel de mestesugari.

Pitorescul oras transilvanean este inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO si este considerat a fi cea mai de pret bijuterie medievala a tarii noastre. Cu siguranta, merita sa vizitezi acest orasel si nu o data, ci de mai multe ori, doar pentru a-i admira cele noua turnuri, in special Turnul cu Ceas, pentru a hoinari pe stradutele intortocheate ale cetatii si pentru a urca pe Scara acoperita din lemn pana la Scoala din Deal.

2. Turda

Situat in judetul Cluj, orasul Turda, ce dateaza inca din Antichitate, pe cand era cunoscut sub denumirea de Potaissa, este celebru astazi pentru incredibila salina pe care o adaposteste, Salina Turda. Desi cei mai multi calatori prefera sa ii viziteze doar salina atunci cand poposesc pe meleagurile sale, orasul are mai multe obiective turistice interesante de oferit. Printre acestea se numara Biserica reformata din Turda Veche, Scoala Catolica, Biserica Sovagailor si Complexul Franciscan.

3. Orsova

Unul dintre cele mai frumoase orase-port din Romania, Orsova se gaseste un dreptul celebrelor Porti de Fier de la Dunare si se mandreste cu peisaje de o frumusete ce iti taie respiratia. Desigur, turistii ce merg la Orsova isi doresc sa-si petreaca timpul relaxandu-se pe terasele aflate de-a lungul Dunarii sau in mijlocul naturii. Insa acest mic orasel romanesc merita exporat mai pe indelete; in zona poti vizita, printre altele, Chipul lui Decebal, Cazanele Mari si Mici ale Dunarii, Manastirea Sfanta Ana si Biserica Catolica.

4. Gura Humorului

Situat in zona istorica a Bucovinei, Gura Humorului gazduieste nenumarate atractii turistice, unele dintre ele de o importanta nemarginita. Manastirea Voronet este una dintre cele mai de seama obiective turistice ale orasului, aceasta fiind considerata Capela Sixtina a Europei de Est. De asemenea, Gura Humorului este un bun punct de plecare in diferite drumetii, inclusiv catre rezervatia naturala Gura Pinului, catre Piatra Soimului (cunoscuta pentru faptul ca adaposteste chilia lui Daniil Sihastrul) si catre Dealul Cetatii.

5. Sinaia

Probabil cel mai frumos oras de munte din Romania, Sinaia este locul ideal in care sa te relaxezi intr-un weekend, indiferent de sezon. Aici vei gasi cele mai bune partii de schi din tara, cel mai frumos castel din tara (Castelul Peles) si unele dintre cele mai importante muzee romanesti, cum ar fi Casa memoriala “George Enescu”. Tot aici poti vizita Centrul Cultural “Carmen Sylva”, Manastirea Sinaia, Castelul Pelisor si Parcul Dimitrie Ghica.

Lasă un răspuns