5 Pesteri pe care trebuie sa le vizitezi la noi in tara

Unele dintre cele mai surprinzatoare si spectaculoase constructii ale naturii, pesterile au fost intotdeauna o fascinatie pentru oameni, cu ale lor decoruri sculptate de actiunea armonioasa a apei si a rocilor in moduri ce nu contenesc sa ne uimeasca.

Pe teritoriul tarii noastre se gasesc in jur de 12 000 de pesteri, Romania fiind astfel una dintre primele tari ale Europei in ceea ce priveste numarul si diversitatea grotelor. Intrecandu-se in frumusete, marime si vechime, pesterile din Romania se disting, in special, prin unicitatea formatiunilor carstice si prin lungimea galeriilor, unele dintre ele depasind chiar si 10 kilometri.

In randurile ce urmeaza vei descoperi 5 dintre cele mai frumoase pesteri din tara noastra.

1. Pestera Ursilor. Una dintre principalele atractii turistice din Muntii Apuseni, Pestera Ursilor se desfasoara pe o lungime de circa 1,5 km, aceasta gasindu-se la o altitudine joasa, de aproximativ 500 de metri. Denumirea sa provine de la fosilele de ursi pe care speologii le-au gasit in interiorul pesterii, fosile ce par sa existe aici de mai bine de 15 000 de ani.

O destinatie de nepierdut - Apuseni - Pestera Ursilor

2. Pestera Muierii. Situata in localitatea Baia de Fier din judetul Gorj, Pestera Muierii este una dintre cele mai mari pesteri din tara si totodata prima pestera electrificata din tara, fiind dotata cu energie electrica in anul 1963.

Pestera se intinde pe o lungime de 7 kilometri si, datorita actiunii raului Galbenul, aceasta a format in decursul a milioane de ani o multitudine de galerii si formatiuni de o frumusete aparte, cele mai remarcabile dintre ele fiind Cascadele Impietrite, Galeria Ursilor, Valul Muierii si Sala Turcului.

3. Pestera Huda lui Papara. Este una dintre cele mai speciale pesteri din Romania, intrunind cele mai multe superlative. Este pestera cea mai lunga, cea mai dificila, cea mai denivelata, gazduieste cea mai mare sala, cea mai inalta galerie, este strabatuta de cel mai lung curs subteran, cu cea mai mare cascada, adaposteste cea mai mare colonie de lilieci din Europa, are cele mai numeroase si lungi excentrite si detine cel mai mare depozit de chiropterit din tara.

Pestera se gaseste in comuna Salcuia de Jos, pe aria judetului Alba.

Pestera Ghetarul de la Focul Viu – Bihor | Obiective Turistice - Harta  Romaniei

4. Pestera Focul Viu. O alta grota spectaculoasa din Romania este Pestera Focul Viu, aceasta gasindu-se in Parcul National Apuseni, in judetul Bihor. Denumita, in trecut, Pestera Eschimosilor, grota este impartita in 2 incaperi. Cea care starneste cel mai mult interes este Sala Mare, care masoara 68 de metri lungime si 46 de metri inaltime. Aceasta gazduieste un uimitor bloc de gheata fosila (al treilea ghetar ca marime din tara) si trunchiuri de copaci ce par sa fi cazut prin fereastra din bolta, ramanand astfel imortalizate in masa ghetarului.

5. Pestera Scarisoara. Lista aceasta ar fi fost incompleta daca nu ar fi inclus impresionanta Pestera Scarisoara, a carei frumusete rapitoare a dus-o in preselectia pentru cele 7 minuni naturale ale lumii. Situata in zona Arieseni, pestera nu se remarca doar printr-un peisaj spectaculos, dar si prin faptul ca adaposteste cel mai mare bloc subteran de gheata din lume.

Comentarii

  1. […] Despre cele mai importante grote/pesteri din Romania mergi la articolul: „5 Pesteri pe care trebuie sa le vizitezi la noi in tara”. […]

Lasă un răspuns