Băile Tuşnad – cea mai mică staţiune balneară din România sau Mica Elveţie

Aflat în extremitatea sudică a Depresiunii Ciucului, oraşul Băile Tuşnad este aşezat la poalele Munţilor Harghita şi Bodoc, la 650 m altitudine, în defileul Tuşnad, la 32 km sud de Miercurea Ciuc, municipiul de reşedinţă al judeţului Harghita.

Chiar dacă este cea mai mică staţiune balneară din ţară, ea este una de interes general, cu funcţionare permanentă din secolul al XIX-lea. La Băile Tuşnad găsim izvoare de ape minerale carbogazoase, bicarbonate, sodice, feruginoase, clorurate, calcice şi magnezice.

Staţiunea a fost fondată în anul 1842, când vindecarea miraculoasă a unui fiu de cioban a adus în atenţia publică efectele benefice ale apelor minerale din zonă. În anul 1845 s-a creat o societate pe acţiuni în vederea exploatării staţiunii. Din păcate, ea a fost distrusă în timpul Revoluţiei din 1848-1849 şi a fost refăcută abia în 1852. Numele Băile Tuşnad apare menţionat pentru prima oară în anul 1861, iar din 1968, staţiunea devine oraş.

Sursa foto Wikimedia

Climatul este unul subalpin, bogat în aerosoli şi ioni negativi, cu o temperatură medie a lunii ianuarie de -7ºC, iar cea din iulie de 17,5ºC.

În Băile Tuşnad există 44 de izvoare şi foraje, din care şase sunt utilizate în prezent. Apele izvoarelor naturale de aici sunt indicate, în principal, celor cu afecţiuni cardiovasculare, reumatismale, dar şi pentru boli ale sistemului nervos central sau ale aparatului digestiv.

Procedurile pe care le oferă bazele de tratament din Băile Tuşnad sunt: cură internă cu ape minerale, kinetoterapie, magneoterapie, cură de teren şi cură internă, împachetări cu parafină, băi de plante, băi galvanice, mofete, băi cu CO2, cultură fizică medicală, mofete, masaj manual reflex.

Nu rata!

Rezervaţia Naturală Tinovul Mohoş (la 1056 m) şi Lacul Sfânta Ana (950 m), la 25 km de staţiune.

La 115 km, Lacul Roşu – cel mai mare baraj natural din România; Lacul Ciucaş, dar şi Cheile Vârghişului, unde se află monumentul natural Poiana Narciselor.

Satul Lăzarea, unde regăsim Movila Tătarilor şi Castelul Contelui Lazar.

In oraşul Sfantu Gheorghe poţi vizita Muzeul Naţional Secuiesc, Muzeul de Artă, Biserica Reformată (construcţie în stil gotic din sec. al XIV-lea), iar în Odorheiu Secuiesc, cetatea medievală a oraşului, un monument datând din secolul al XVI-lea.

Încearcă specialităţile gastronomice ale zonei

Chiar dacă nu eşti un gurmand, ar fi păcat să ratezi preparatele specifice zonei, cum sunt: gulaşul, papricaşul, supa de chimen, supa de varză albă cu smântână, pogaci, kurtocsolacs şi multe altele.

Cum ajungi la Băile Tuşnad

Cu maşina: pe DN12 Braşov – Sf. Gheorghe – Băile Tuşnad – Miercurea Ciuc.

Cu trenul: pe ruta Bucureşti- Braşov – Sf. Gheorghe – Băile Tuşnad – Ciceu – Deda – Baia Mare.

Comentarii

  1. […] Rezervația naturală are o suprafață de 1,10 ha şi a fost declarată arie protejată în anul 2000. […]

Lasă un răspuns