Cand vine vorba despre proiecte indraznete si dedicate culturii suntem cu totii de acord ca ne trebuie mai multe initiative frumoase. Proiectele culturale la care participa foarte multe persoane sunt adesea greu de organizat deoarce implica foarte multa munca, insa satisfactiile primite sunt peste asteptarile celor implicati.
Initiativa celebrului tramvai din Iasi este cunoscuta la nivel national si a inceput in cadru Festivalului International e Literatura si Traducere Iasi (FILIT). Intentia acestui proiect este sa promoveze valorile culturale si sa puna accentul pe educatie si cunoastere.
Tramvaiul literaturii a aparut la Iasi in luna octombrie 2015 si a fost primul mijloc de transport public din Romania ce contine in interior o „mini-biblioteca.” Sloganul acestui proiect este „Citesti!Daruiesti!Las-o pe o banca!”, iar persoanele care merg cu tramvaiul pot imprumuta sau dona carti ce urmeaza a fi daruite mai departe altor oameni interesati. Suna destul de intersant, desi sansele de reusita a unui astfel de proiect nu sunt chiar cele mai mari.
Dar cei care au muncit din greu pentru pictarea tramvaiului cu pricina sunt studenti hotarati sa schimbe lumea, ce studiaza la „G. M. Cantacuzino” Iasi, Liceul de Arta „Octav Bancila”, Asociatia Pasionatilor de Transport Public Tramclub Iasi si Muzeul Literaturii Romane din Iasi. Ei au fost coordonati de catre Teodor-Stanciu Silviu, doctorand la Universitatea de Arte „George Enescu”.
„Biblioteca din tramvai” este un proiect realizat in colaborare cu Asociatia Tramclub Iasi, RATP Iasi, National Paints Romania, Ispal si Adi Center.
Ce parere aveti despre aceasta initiativa? Ati calatorit pana acum cu acest tramvai?