Calatorind – A vedea vs A trai

Odata cu trecerea timpului, conceptul de calatorie a evoluat gradual, de la a face lucruri turistice la a experimenta cat mai mult din cultura poporului vizitat. Desi este nedrept sa dam la o parte una dintre aceste parti si sa o laudam pe cealalta, cei mai multi calatori recunosc ca se simt cel mai fericiti atunci cand mai degraba experimenteaza lucruri intr-un anumit loc decat atunci cand doar il admira vizual. Cu toate acestea, cu exceptia cazului in care esti un calator complet impromptu, ceea ce este minunat, este posibil sa ai nevoie de ceva planificare daca doresti sa experimentezi versus sa vezi un loc nou. Sfaturile de mai jos ar putea fi utile atunci cand iti planifici urmatoarea calatorie.

Stabileste un singur loc in itinerariul tau! Daca exista o diferenta majora intre a fi un turist si a fi un calator, aceea este ca, daca intr-adevar doresti sa vezi un loc, nu iti aglomerezi itinerariul cu prea multe destinatii. Este recomandabil sa vizitezi un singur loc intr-o singura calatorie. Poate ca suna plictisitor, dar cu siguranta nu vei regreta odata ce incerci acest lucru. Indiferent de cat de lunga sau scurta este perioada de calatorie, singura modalitate de a cunoaste toate colturile cunoscute si necunoscute ale unui loc este de a ramane acolo.

Cazeaza-te intr-un singur loc! Locuinta poate fi o camera de hotel, o casa de oaspeti, o cazare airbnb, o cabana mica sau un hostel. Cu exceptia cazului in care ceea ce ai rezervat se dovedeste a fi cu adevarat oribil, incearca sa ramai acolo pentru toata durata calatoriei tale. Vei fi surprins de cat de multe vei invata despre destinatia pe care o vizitezi prin interactiunile tale zilnice cu soferii de taxi, persoana de la curatenie, cu cei de la magazinul din colt, cu persoana de la receptie sau chiar cu proprietarul locuintei in care esti cazat. Acestia sunt cei care cunosc cu adevarat atmosfera locala si iti pot dezvalui secrete pe care niciun ghid turistic nu ti le va spune vreodata.

Incearca sa te plimbi cat mai mult pe jos si evita mijloacele de transport in comun sau taxiurile! Daca vrei sa cunosti cat mai multe despre destinatia pe care o vizitezi, nu este recomandabil sa rezervi masini sau alte moduri de transport, ci mai degraba sa te plimbi pe jos. Daca zona este prea mare pentru a fi strabatuta in intregime pe jos, ia un autobuz sau un tramvai, nu metroul. Chiar daca nu cunosti limba, fiorul necunoscutului va compensa incercarile tale stangace de a folosi limbajul semnelor. Poti apela la un taxi sau la un uber in cazul in care esti foarte obosit, ai multe bagaje de carat sau daca transportul public este rar.

Mananca la restaurantele locale, nu la cele internationale! Fiecare loc nou are o lista mica cu atractii locale, iar mancarea este intotdeauna una dintre cele mai puternice farmece ale fiecarui loc. Cea mai buna mancare insa o vei gasi in restaurantele mici, de cartier, in care totul este autentic. Sa nu uitam, gastronomia este o parte esentiala a fiecarei culturi! Bucura-te de ea!

Lasă un răspuns