Cele mai impresionante cetati medievale din Transilvania

Un lucru pentru care regiunea Transilvaniei este cunoscuta in intreaga lume sunt numeroasele cetati medievale pe care le adaposteste. Si, intr-adevar, cetatile si castelele transilvanene sunt adevarate monumente arhitectonice, unele dintre ele fiind chiar incluse in topurile celor mai frumoase castele din Europa si din intreaga lume.

Iata care sunt cetatile medievale transilvanene considerate a fi cele mai impresionante:

Sighisoara

Cetatea Sighisoara

Este una dintre ultimele cetati inca locuite ale Europei si, in acelasi timp, singura care a fost pastrata integral. Cetatea Sighisoarei dateaza din secolul al XIII-lea, iar pana in zilele noastre a trecut prin mai multe etape de extindere si modernizare.

De remarcat bastioanele si turnurile sale, unele dintre ele inca locuite, ce amintesc de breslele de odinioara care au contribuit la construirea si mentinerea acestora.

Turnul Tabacarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Funarilor, Turnul Cositorilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Macelarilor si Turnul Cizmarilor se inalta deasupra orasului intr-un mod aproape intimidant, conturand aceasta cetate impresionanta si atat de mult vizitata de catre romani si straini deopotriva.

Alba Iulia

Cetatea de la Alba Iulia

Ridicata intre anii 1715-1738 odata cu instaurarea stapanirii habsburgice in Transilvania, cetatea de la Alba Iulia avea sa ocupe locul altor doua fortificatii mai vechi, respectiv cetatea medievala Balgrad si castrul roman al Legiunii a XIII-a Gemina.

Aceasta a gazduit, de-a lungul timpului, mai multe evenimente istorice remarcante, cum ar fi ceremonia oficiala de incoronare a regilor Romaniei Mari, Ferdinand I si Maria.

Cetatea Rasnov

Situata la 19 kilometri de municipiul Brasov, cetatea Rasnov este una dintre cele mai bine conservate ansambluri fortificate din regiunea Transilvaniei. Aceasta dateaza din secolul al XIV-lea si se pare ca a fost construita de catre cavalerii teutoni.

Cetatea se afla chiar pe varful unui deal si ofera o vedere panoramica impresionanta a oraselului Rasnov.

Fagaras

Cetatea Fagaras

Desi mai putin vizitata decat cele mentionate mai sus, cetatea Fagaras merita, cu siguranta, mai multa atentie, mai ales ca este cea mai puternica fortificatie a Transilvaniei medievale, bine conservata in timp. Cetatea a fost construita in anul 1310 cu rolul de a apara regiunea de invazia otomanilor si tatarilor. De remarcat peretii sai dubli si santul din jurul constructiei, dar si turnurile in care domnitorii si capeteniile armatei cercetau zarea.

Deva

Cetatea Devei

Situata in orasul Deva din judetul Hunedoara, aceasta cetate a fost construita in secolul al XIII-lea, ulterior fiind transformata in castel nobiliar de catre Iancu de Hunedoara. In secolele XVI, XVII si XVIII a fost intens amplificata, ajungand in cele din urma una dintre cele mai puternice cetati din tinutul Transilvaniei.

In anul 1849, Cetatea Devei a fost aruncata in aer, ajungand astfel o ruina, insa recent a fost reabilitata si redeschisa turistilor.

Lasă un răspuns