Dacă ajungi la Costineşti, vei afla de ce i se spune de zeci de ani Staţiunea Tineretului – e încă un loc plin de viaţă şi de atracţii pentru tinerii dornici de mare, soare şi distracţie.
Ca şi în trecut, Costineştiul este popular printre studenţi pentru preţurile mici la cazare şi masă.
Aflată la 31 km sud de Constanţa, staţiunea Costineşti face parte din comuna cu acelaşi nume, care mai include şi satul Schitu.
Până în 1840, satul Costinești se numea Mangea Punar (Ospăţul Puţului), denumire dată de tătari, iar apoi a căpătat de la coloniile germane numele de Büffelbrunnen (Fântâna Bivolilor). Abia în 1940 localitatea este rebotezată Costinești, după numele omului politic şi moşierului Emil Costinescu. Între anii 1950 şi 1960, staţiunea s-a numit Dezrobirea.
Plaja din Costineşti este destul de mare, având o lungime de 800 m şi o lăţime de 10-15 m.
În partea de nord a plajei vei întâlni unul dintre cele mai populare obiective şi simbolul Costineştiului, Epava Evangelia, vaporul cu pavilion grecesc şi echipaj din aceeaşi ţară, care ar fi fost eşuat intenţionat în 1968.
Un alt simbol al staţiunii este Obeliscul, ridicat în 1970 pe plaja care i-a preluat mai târziu numele. De-a lungul timpului, Obeliscul a devenit punctul de întâlnire al tinerilor şi locul în care sunt organizate majoritatea concertelor şi evenimentelor estivale din staţiune. În anul 2005, când Obeliscul a fost distrus de inundaţii, vechiul monument nu mai putut fi recuperat. Imediat autorităţile locale au hotărât să înalţe un nou Obelisc pe plaja din Costineşti. Astfel că, în 2006, a fost ridicat noul Obelisc. Noua construcţie este mult mai solidă şi mai impunătoare, măsurând 18,5 m şi cântărind în jur de 200 de tone.
Cazarea este destul de ieftină, atât la hoteluri, cât şi la vile, dar mai ales la localnici. Nu degeaba Costineştiul este preferat de studenţi.
Dar staţiunea are atracţii şi pentru cei care nu mai sunt studenţi – sporturile acvatice practicate în zonă, restaurantele cu specific românesc sau internaţional sau terasele moderne.
Tot aici vei găsi Lacul Costineşti, la un pas de plaja aglomerată a staţiunii, în apropierea faimosului Obelisc. Lacul este de fapt o lagună maritimă, deoarece s-a format prin închiderea unui golf maritim cu un cordon de nisip. Este singurul lac de pe teritoriul litoralului românesc care nu este alimentat subteran. Printre speciile de păsări care se pot observa pe lac se numără pescărușii, lebedele, rațele sălbatice și lișițele. Lacul Costineşti a fost reamenajat în urma inundaţiilor din 2005 prin construirea unui canal de legătură cu marea. Canalul poate fi traversat pe două poduri cochete, în formă de arcadă.
Viaţa de noapte este centrată în jurul celor două mari cluburi – Mega Discoteca Tineretului (cea mai mare discotecă în aer liber din sud-estul Europei) şi Discoteca Ring, de asemenea în aer liber, un loc de distracţie cu tradiţie în Costineşti. Alte cluburi în care seara se petrece pe ritmuri de house, pop și dance sunt Office Club și Gossip Summer Residence, ambele aflate pe faleză.
Nu contează vârsta pe care o ai, în mod sigur vei găsi Costineştiul plin de surprize minunate.
Cum ajungi la Costinești
Cu trenul: staţiunea are două gări, Costineşti Sud Tabără şi Costineşti Nord.
Cu maşina: localitatea este conectată la drumul european E87, care o leagă la nord de Constanţa şi la sud de graniţa cu Bulgaria.