Curiozitati despre cel mai spectaculos drum din Romania: Transfagarasan

Transfagarasanul este un drum ce a devenit obiectiv turistic gratie traseului sau spectaculos. Desi foarte multi oameni ajung sa il strabata de la un capat la altul si sa se bucure de curbele stranse si peisajele sale spectaculoase, putini sunt cei care ii stiu istoria.

Transfagarasan

De-a lungul timpului, Transfagarasanul a reusit sa adune o multime de curiozitati, care mai de care mai interesante.

Istoria acestui drum incepe in 1970, atunci cand Ceausescu a decis sa construiasca un drum strategic ce traverseaza Muntii Carpati si leaga Transilvania de Muntenia. Timp de 4 ani s-a lucrat intens si din pacate, constructia drumului a fost brazdata cu o multime de sacrificii umane. Inaugurarea sa a avut loc pe 20 septembrie 1974 iar popularitatea i-a crescut constant de-a lungul timpului.

Astazi, Transfagarasanul este cel mai spectaculos drum din Romania si atrage atat turisti romani, cat si o multime de turisti straini.

Transfagarasan


Curiozitati despre Transfagarasan

Asa cum am amintit, de-a lungul timpului Transfagarasanul a adunat o multime de curiozitati. Iata doar cateva dintre ele:

  • A fost declarat drept cel mai impresionant drum din lume de catre cei de la Top Gear;
  • Ajunge la altitudinea de 2042 de metri. Aceasta altitudine este atinsa in zona tunelului de langa Balea Lac;
  • Initial, drumul trebuia sa poarte numele lui Nicolae Ceausesc. Acesta a refuzat aceasta denumire;
  • Resursele folosite pentru realizarea drumului au fost de-a dreptul impresionante: 20 de tone de dinamita, 3573 de tone de ciment, 89 de tone de otel beton si lista poate sa continue;
  • Transfagarasanul nu este deschis pe toata perioada anului. Pentru ca este foarte periculos pe timp de iarna, acesta este deschis doar in lunile de vara: de la inceputul lui iulie pana la sfarsitul lui Octombrie;
  • De-a lungul drumului se gaseste cel mai lung tunel din tara. Tunelul Balea are nu mai putin de 887 de metri in lungime si constructia lui a fost o reala provocare;
  • Exista o multime de obiective turistice pe Transfagarasan: Manastirea Curtea de Arges, Cetatea Poenari, Barajul Vidraru, Valea lui Stan, Cascada Capra, Balea Lac, Hotelul de Gheata de la Balea, etc.

Daca alegi, asadar, sa strabati acest drum, vei descoperi o multime de lucruri extrem de interesante.

Lasă un răspuns