Dentofobia, cunoscuta mai mult sub denumirea de frica de dentist, este o fobie frecventa in randul oamenilor de toate varstele. Uneori este legata de iatrofobie (frica de medici), precum si de tripanofobie (teama de ace). Dentofobia poate fi usoara sau severa si poate duce la consecinte devastatoare.
Tipuri:
Dentofobia poate fi impartita in numeroase elemente. Majoritatea oamenilor cu aceasta fobie se tem mai mult de un singur element, in timp ce persoanele cu dentofobie severa se pot teme de toate sau de majoritatea elementelor simultan.
Dentistul: La fel ca toti ceilalti medici, „dentistul” are adesea imaginea unui om rece, care trebuie sa se ocupe de ceva de care pacientul sufera. Daca ai avut o experienta personala negativa cu un anumit dentist, este posibil sa fii mai predispus la aceasta fobie.
Durerea: Pana relativ recent, stomatologia complet nedureroasa era dificila sau imposibila. Chiar si astazi, unele proceduri pot implica o usoara cantitate de durere sau disconfort. Multe persoane sunt extrem de sensibile la durerile din zona gurii si se tem ca, mergand la stomatolog, aceasta durere poate fi cruda.
Amorteala: Unii oameni, in special cei care au periodic episoade de sufocari sau dificultati de respiratie, se tem sa aiba gura amortita. Aceasta teama este indusa de incertitudinea faptului ca nu vor putea respira sau inghiti.
Suntele si mirosurile: Multi oameni, in special cei care au avut in trecut experiente neplacute cu medicii stomatologi, se tem de sunetele instrumentelor folosite de dentisti si de mirosurile din cabinet.
Acele: Daca ai fobie de ace, s-ar putea sa iti fie extrem de frica de injectiile pe care stomatologii le folosesc pentru a amorti gura.
Complicatii:
Fie ca se datoreaza geneticii sau simplului noroc, sanatatea dentara variaza semnificativ de la o persoana la alta. Unele persoane sunt capabile sa reziste ani intregi intre vizitele la stomatolog, cu un impact mic sau chiar deloc asupra danturii si gingiilor. Altele, insa, sunt predispuse la carii si la afectiuni gingivale, indiferent de cat de corecta este igiena lor orala. Daca nu esti unul dintre putinii norocosi, dentofobia poate avea consecinte reale in viata ta.
Cariile dentare tind sa se inrautateasca in timp. Micile cavitati care, odata, ar fi putut fi umplute cu plombe, pot duce la dinti rupti sau putreziti, necesitand terapie de canal radicular sau alte lucrari de reconstructie ce pot fi destul de costisitoare.
In lumea moderna, zambetul este privit ca o carte de vizita. Este imperios necesar sa avem dintii curati, sanatosi si cat mai albi. Singura modalitate de a ne asigura ca avem un zambet impecabil este de a merge la stomatolog pentru un control de rutina de 2 ori pe an si, desigur, de a ne trata toate problemele dentare.