Din suflet pentru copiii cu autism

Autismul este o boala foarte greu de infruntat, in special pentru copii. Acestia se simt marginalizati, frustrati si neputinciosi in fata bolii. Tocmai de aceea specialistii in domeniu, sau pur si simplu oamenii dornici sa ajute de la centru psihologic „Marea Neagra” au pus bazele unui nou proiect.

Psihologul Adrian Gemanaru este „vinovatul” initiativei „Copii si animalele comunica” pentru care a fost nominalizat la premiile World Autism Festival si la Gala „Zece Oameni de Valoarea pentru Constanta”. El este singurul psiholog din Romania ce a fost acreditat in delfinoterapie si terapie canina.

Pentru a realiza sedintele de delfinoterapie Centrul Psihologic a inceput in 2012 un protocol de colaborare cu Delfinariul Constanta dar doar un an mai tarziu acesta a fost suspendat fara un motiv real.

Gemanaru a declarat ca „sedintele de terapie cu animale sunt foarte apreciate in Occident, mai ales in Statele Unite ale Americii si am decis sa demaram acest proiect si in Romania. Din motive administrative sau poate politice, nu pot sa-mi dau seama inca, proiectul a fost sistat si dorim sa facem o presiune publica pentru reluarea acestuia. Am alerga un maraton si un ultramaraton pentru constientizarea asupra beneficiilor terapiilor cu animale, am initiat si o petitie publica pentru a le arata celor din conducere ca membrii comunitatii doresc reluarea proiectului si vom face orice e necesar ca delfinoterapia sa devina o prioritate pentru Delfinariul Constanta”.

Sursa foto: romaniapozitiva.ro
Sursa foto: romaniapozitiva.ro

Din pacate este foarte dificil pentru Centrul Psihologic „Marea Neagra” sa isi asume intreaga responsabilitate pentru doua ore de terapie oferite zilnic copiilor cu dezabilitati. Doar costurile intretinerii delfinilor ajung undeva la 10.000 de lei. Pe langa acestea mai trebuie asigurat personal medical in timpul terapiei, trebuie platita cercetarea stiintifica si sa nu uitam de costurile achizitionarii unui delfin, care sunt si ele destul de mari.

Cei care vor sa sprijine reinitierea proiectului pot semna o petitie online, sustinand astfel asociatia, copii cu autism si pe specialistii ce isi doresc sa ii ajute.

Lasă un răspuns