Cu creste dantelate de o maretie uluitoare si cu un profil caracteristic ce se remarca de la departare, Piatra Craiului este o fascinatie a iubitorilor de munte romani si nu numai, care isi propun ca cel putin o data in viata sa ii cucereasca varfurile-i semete si culmile-i pitoresti, imbogatite cu elemente specifice de flora si fauna, adevarate monumente ale naturii.
Daca iubesti muntele si traseele in natura salbatica si simti o dorinta puternica de aventura, iti recomandam cu toata caldura sa strabati unul dintre traseele uimitorului munte Piatra Craiului! Vei avea parte de o experienta ce nu se compara cu nimic altceva, care, in mod cert, iti va lasa amintiri puternice pentru tot restul vietii!
De ce este Piatra Craiului deosebita?
In zona Pietrei Craiului gasim o flora aparte, in care principala personalitate este garofita Pietrei Craiului (Dianthus callizonus), o specie de planta ce nu se mai gaseste in nicio alta parte a lumii. Alaturi de garofita Pietrei Craiului cresc numeroase specii specifice masivelor calcaroase, inclusiv splendida floare de colt, limba cerbului, feriga de piatra, ghintura galbena, clopoteii de talie mare, macii galbeni si muscata de munte. Fauna Pietrei Craiului prezinta si ea un mare interes in randul vizitarorilor acestei zone. Capra neagra, mistretul, ursul carpatin, rasul, lupul, vulpea, capriorul si veverita sunt doar cateva dintre animalele ce traiesc pe crestele pitoresti ale Pietrei Craiului.
Insa sanse mari de a intalni unul dintre aceste animale nu prea sunt. Cu toate acestea, an de an, mii de iubitori ai muntelui iau la pas traseele acestui munte. Iar asta pentru ca Piatra Craiului adaposteste unele dintre cele mai spectaculoase masive montane de pe plaiurile mioritice. Cu un numar total de 42 de trasee turistice, unul mai impresionant si mai solicitant decat altul, Piatra Craiului te va rasplati cu imagini ravasitoare si impunatoare ce te lasa fara suflare.

Printre frumusetile naturale ale acestui loc se numara Prapastiile Zarnestilor, un sector de chei fascinant, ce se intinde pe o lungime de aproape 4 kilometri, cu pereti verticali, calcare stratificate, ce a luat nastere cu sute de milioane de ani in urma.
Grohotisurile sunt alte forme caracteristice Pietrei Craiului. Distincte in intregul peisaj, acestea se intalnesc intre 1300 si 2200 metri altitudine si cuprind mai multe zone, cum ar fi: Marele Grohotis, Piatra Craiului Mica, Padinile Frumoase, La Zaplaz si Hornul Gainii. In masivul Piatra Craiului intalnim si grohotisuri mobile, care se deplaseaza pe vaile ambilor versanti, compunand rauri de pietre.
De remarcat, de asemenea, Cerdacul Stanciului, cea mai mare arcada carstica din Piatra Craiului. Situata la baza versantului vestic al muntelui, la altitudinea de 1720 de metri, Cerdacul Stanciului se prezinta intr-o forma circular-ovala si pare sa fi luat nastere in urma prabusirii tavanului unei pesteri.
Cheile Dambovicioarei, unele dintre cele mai spectaculoase chei din tara noastra, sunt alte atractii ale Pietrei Craiului. Se intind pe o lungime de 2,4 kilometri si gazduiesc o pestera foarte atractiva, Pestera Dambovicioara.
In cele din urma, trebuie sa faci o vizita si satului Magura, un sat ce pare a fi desprins din povesti. Situat la umbra masivilor Pietrei Craiului si ai Fagarasilor, satul Magura este acel loc in care linistea intalneste armonia muntelui, avand o identitate proprie, in care cateva case din lemn stau rasfirate pe verdele intens al pajistilor.
[…] împrejurimile, am pornit într-o drumeție pe dealurile înconjurătoare. Peisajul ne-a uimit prin frumusețea sa simplă, cu pășuni […]