La plimbare pe Calea Victoriei – Ce sa vizitezi pe faimoasa artera bucuresteana

Unul dintre principalele bulevarde ale Bucurestiului, Calea Victoriei este o adevarata incantare pentru cei o iau la pas, adapostind o istorie extrem de interesanta, cladiri superbe, cafenele si buticuri cochete si o multime de magazine cu branduri de renume.

In vremurile de demult, aceasta strada purta alt nume, Ulita Mare. Dupa ce a fost pavata cu butuci de lemn, in anul 1692, i s-a schimbat numele in Podul Mogosoaiei, dat fiind faptul ca lega centrul orasului de Palatul Mogosoaia. Ulterior, aceasta avea sa devina una dintre cele mai ravnite parti ale capitalei, motiv pentru care, dupa 1775, multi boieri au inceput sa-si construiasca aici conace. In anul 1814, a devenit prima strada bucuresteana iluminata de felinare cu lumanari. Iar in anul 1878, si-a schimbat numele in Calea Victoriei, ca urmare a victoriei in razboiul de independenta ce a avut loc intre anii 1877 si 1878.

In perioada interbelica, pe Calea Victoriei aveau sa se construiasca tot mai multe cladiri somptuoase, pe care le putem admira si in ziua de azi.

Iata care sunt principalele atractii pe care le poti vedea pe aceasta strada plina de sarm, ce se intinde de la Piata Victoriei pana pe Splaiul Independentei:

Palatul Cantacuzino

Considerat de multi unul dintre cele mai frumoase palate din capitala, Palatul Cantacuzino gazduieste in prezent Muzeul George Enescu.

Cladirea a fost construita intre 1901 si 1903 de catre Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost premier si primar al Bucurestiului si se remarca prin imensa-i marchiza de la intrare, construita in stil Art Nouveau, ce ii ofera un aer elegant si impozant.

people walking on the street
Photo by Czapp Árpád on Pexels.com

Casa Filipescu-Cesianu

Aflata la intersectia cu strada Sevastopol, frumoasa cladire Casa Filipescu-Cesianu nu poate trece neobservata. Aceasta dateaza din anul 1850, cand a fost construita pentru familia Filipescu, una dintre cele mai importante familii din Bucuresti din acea perioada. Astazi, aceasta adaposteste Muzeul Municipiului Bucuresti.

Ateneul Roman

Situat langa Athenee Palace, Ateneul Roman, o superba cladire construita in 1888, ce avea sa fie in trecut un palat al artelor si stiintelor, este astazi una dintre atractiile turistice cele mai de seama ale Bucurestiului.

Cu o arhitectura in stil neoclasic cu inspiratie greceasca, Ateneul Roman este cunoscut pentru faptul ca a gazduit si gazduieste in continuare conferinte mari ale oamenilor de cultura si de stiinta romani, concerte si expozitii majore.

Palatul Regal

Un alt obiectiv de mare importanta aflat pe Calea Victoriei este Palatul Regal. In trecut, Casa Golescu, ulterior palat domnesc si resedinta a lui Alexandru Ioan Cuza, apoi Palat Regal (o data cu venirea regelui Carol I), astazi cladirea gazduieste Muzeul National de Arta al Romaniei.

Lasă un răspuns