O vorba din batrani spune ca oamenii asteapta toata saptamana ziua de vineri, tot anul sa vina vara si toata viata sa fie „loviti” de fericire. Daca pentru ultimele doua nu poate garanta nimeni, pentru prima varianta cred ca toata lumea e de acord. Cu totii asteptam ziua de vineri pentru a termina cu tot ceea ce tine de serviciu si pentru a ne relaxa. De preferinta intr-un loc frumos, care sa ne linisteasca si sa ne incarce bateriile pentru o alta saptamana plina.
Un astfel de loc magic este lacul Vida. Din pacate dar si din fericire acest lac nu este foarte popular in randul turistilor. Este localizat undeva aproape de localitatea Luncasprie, in Muntii Padurea Craiului, judetul Bihor si este un lac de acumulare (dezvoltat la punctul de intalnire intre Vida si Toplita).
De ce lacul Vida?
– am putea spune ca lacul Vida este un lac ca oricare altul daca nu s-ar dezvalui in fata ochilor nostri in toata splendoarea sa. Un alt avantaj deosebit este faptul ca isi schimba cromatica in functie de anotimp datorita padurilor ce se regasesc in jurul sau.
– este perfect atat pentru amatorii de sporturi nautice cat si pentru pasionatii de pescuit sau alpinistii care iubesc zonele muntoase.
– este incercuit de foarte multe izvoare si pesteri. Tot aici vizitatorii au ocazia sa vada Cheile Videi (chei de aproximativ 10 kilometri) care ofera un alt peisaj vizual unic.
– inainte de ridicarea barajului pe acest loc era pozitionata cea mai veche moara din satul Luncasprie, moara ce avea numele de moara lui Iiloiu. Aici se regaseau casele morarului si a fiului sau.
– lacul include un baraj de 10 m inaltime realizat din anrocamente. Lungimea coronamentului este de aproximativ 70 de m insa nu ofera suficienta stabilitate pentru circulatie. Acest baraj este extrem de util pentru colectarea apei iar pentru a realiza evacuarea debitelor maxime de apa, barajului i-a fost adaugat si un deversor de tip palnie. Privelistea realizata astfel este una de vis.
– in zona exista aproximativ 300 de pesteri ce intregesc acest peisaj unic.
– lacul este ideal pentru pescari deoarece este populat cu pesti ce adesea depasesc doua kilograme.
Cum ajung la lacul Vida?
Din Dobresti mergi pe DR12 in directia Tileagd aproximativ 27 de kilometri. Ajunsi la soseaua ce leaga Rosia de Alesd vei ajunge in aproprierea localitatii Luncasprie din Muntii Padurea Craiului unde vei descoperi acest minunat lac.