Locuri de vizitat: Valea Jiului

Daca esti in cautarea unei noi destinatii de vacanta si ai impresia ca optiunile ti s-au terminat, milioanele de locuri impresionante din lume iti vor spulbera aceasta impresie. Nu vom merge departe, insa, ci vom alege un loc impresionant aflat chiar in inima Romanie: Valea Jiului. Formata din 6 orase care se insiruie frumos de-a lungul Jiului si la poalele muntilor Parang si Retezat, zona este una calita in tavalugul dur al istoriei. In ultimii ani a fost cunoscuta drept o zona miniera, de unde au plecat cruntele mineriade, insa sub imaginea unui loc negru si violent, Valea Jiului ascunde adevarate perle turistice.

Ce are de vazut turistul care ajunge aici?

Pe scurt, in Valea Jiului se pot intalni o multime de obiective naturale sau antropice, cum ar fi pesterile si muzeele, dar si foarte multe activitati interesante cu care turistul sa isi hraneasca pofta de adrenalina. Am ales doar o parte dintre obiectivele si activitatile care merita atentia, restul ramanand sa fie descoperite:

  • Muzeul Momarlanului. Este un muzeu incadrat foarte bine in cadrul natural al momarlanilor, comunitate de romani care sunt considerati a fi urmasi directi ai vechilor daci. O vizita la muzeu poate sa dezvaluie povesti interesante si sa contureze foarte bine imaginea acestor oameni impresionanti, care pastreaza inca o multime de traditii interesante.
  • Pestera Bolii. Aflata langa Cheile Banitei, un alt punct pe harta care merita sa fie bifat, Pestera Bolii impresioneaza prin salile foarte mari si prin picturle rupestre ce pot fi gasite aici.Este o pestera usor acesibila pentru oricine, care te poate scoate din cotidian. Daca esti norocos, poti descoperi aici o serie de concerte si evenimente, acustica fiind una foarte buna.
  • Muzeul Mineritului. Minele din Valea Jiului au scris istorie, motiv pentru care un muzeu in care sa se gaseasca echipamente minere, flori de mina si tot felul de povsti interesante, este cat se poate de atractiv. Muzeul se afla in Petrosani si chiar daca nu este foarte mare, merita vazut.
  • Statiunile de ski din zona. Iubitorii de sporturi de iarna pot descoperi mai multe statiuni unde pot practica skiul, snowboardingul, sania sau bataia cu bulgari. Parang, Pasul Vulcan sau Straja sunt statiuni aerisite, cu partii bine puse la punct si preturi mici. Inca nu se pot lupta cu cele de pe Valea Prahovei, insa partea buna este ca sunt intr-o continua dezvoltare.
  • Activitatile din timpul verii. Daca ajungi vara, Valea Jiului te asteapta cu o multime de activitati interesante, care te vor incanta mai ales daca esti o persoana ce iubeste sportul: catarari, drumetii montane, rafting pe Jiu sau zbor cu parapanta, toate vor desena o vacanta de neuitat.

Sunt doar 5 dintre lucrurile care pot fi vazute si facute in Valea Jiului. Lista poate sa continue, insa nu vrem sa eliminam elementul surpriza din ecuatie. Tot ceea ce ai de facut este sa te urci in masina, tren sau autobuz, cu destinatia Petrosani. De aici, totul se va desfasura cursiv si vei gasi o multime de lucruri peste asteptarile cu care ai plecat de acasa.

Lasă un răspuns