S-a intamplat azi: 28 octombrie

Oamenii considera ca zilele li se cuvin. Fiecare zi e doar o „alta zi” si nu stiu sa aprecieze corect importanta fiecareia. Insa, daca e sa aruncam un ochi asupra istoriei ne dam seama ca fiecare zi e unica si ca merita sa fie evaluata la adevarata sa valoare. Sa luam ca exemplu ziua de 28 octombrie.

Ce s-a intamplat in Romania de-a lungul anilor pe data de 28 octombrie?

Photo source: gandeste.org
Photo source: gandeste.org
  1. Mihai Viteazu inregistreaza una din cele mai importante batalii ale carierei sale: batalia de la Selimbar in care obtine o victorie impotriva cardinalului Andrei Bathory.
  2. In 1688 incepe domnia lui Constantin Brancoveanu in Tara Romaneasca. Domnie ce dureaza pana in 1714.
  3. In 1920 se semneaza Tratatul dintre Marea Britanie, Italia, Franta, Japonia si Romania. Acesta recunoaste suveranitatea Romaniei asupra Basarabiei (provincia dintre Nistru si Prut).
  4. Pe 28 octombrie 1926 se naste pictorul Emil Bancila.
  5. In 1952 moare Mircea Vulcanescu, sociolog, filosof si profesor de etica de origine romana.
  6. In 1981 a murit Eugen Pora, zoolog si oceanograf roman.
  7. In 2008 a murit Dina Cocea, actrita romana ce si-a desfasurat activitatea teatrala la Teatrul National din Bucuresti si Teatrul National Radiofonic.

Ce s-a intamplat in lume pe 28 octombrie?

  1. Mussolini ajutat de armata preia puterea de la regele Victor Emanuel al III-lea.
  2. In 2011 se hotaraste adoptarea egalitatii dintre barbati si femei in ceeea ce priveste succesiunea la tron. Regula anterioara ce era activa de aproximativ 300 de ani declara ca doar primii-nascuti (barbati) au dreptul la tron in schimb ce femeile pot face acest lucru doar daca nu exista alti mostenitori barbati.
  3. 2013 – Presedintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat ca atletii homosexuali ce vor sa participe la Olimpiada de iarna de la Sochi sunt bineveniti. Aceasta declaratie a venit ca urmare a criticilor numeroase aduse la adresa legilor anti-homosexuale adoptate de Rusia, legi ce sugerau ca aceasta tara nu ar fi una sigura pentru atletii homosexuali.

Acestea sunt cateva din lucrurile ce s-au intamplat in tara si in lume pe 28 octombrie. Aceasta zi are o insemnatate aparte pentru voi?

Lasă un răspuns