Top 5 obiective turistice in Iasi

Cunoscut ca fiind „Centrul Cultural al Moldovei”, Iasiul are o multime de obiective turistice interesante, fiind, de altfel, considerat a fi un adevarat muzeu in aer liber.

Este un oras legendar, cu mare importanta in istoria si cultura Romaniei, dar si un oras verde, cu multe parcuri luxuriante si cu arhitectura clasica ce ne duce cu gandul la marile capitale europene, precum Praga sau Budapesta.

Fosta capitala a Moldovei, Iasiul merita cel putin doua zile de atentie pentru a-i cunoaste indeaproape frumusetile naturale si culturale.

Iata 5 obiective turistice pe care sa le vizitezi in cel mai mare si mai important oras din estul Romaniei:

1.Palatul Culturii. Unul dintre simbolurile Iasiului, Palatul Culturii este o adevarata capodopera arhitecturala, conceput fiind in spiritul palatelor comunale din occidentul Europei. Arhitectura cladirii imbina armonios stilurile neogotic, neobaroc si romantic, aducand aminte de arhitectura specifica Iasiului in secolele trecute. Cladirea a fost realizata de arhitectul I.D. Berindei intre anii 1906 – 1925, la inaugurarea ei fiind prezent insusi regele Ferdinand. In prezent, Palatul Culturii gazduieste Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Etnografic si Muzeul Stiintei si Tehnologiei Stefan Procopiu.

2.Parcul Copou. A fost amenajat in perioada 1833 – 1834 si este celebru pentru faptul ca adaposteste Monumentul Legilor Constitutionale, cel mai vechi monument din intreaga Romanie. Monumentul a fost realizat in anul 1834 de catre Mihail Singurov si este cunoscut mai mult sub denumirea de Obeliscul cu lei. Practic, acest monument este o coloana din piatra inalta de 15 metri ce reprezinta simbolul celor 4 puteri europene care au recunoscut independenta Tarilor Romane.

Alte doua elemente de reper ale Parcului Copou sunt bustul lui Mihai Eminescu, pe care il gasesti aproape de faimosul tei al poetului, si Aleea Junimea, care afiseaza busturile altor personalitati marcante ale Moldovei, precum Barbu Stefanescu-Delavrancea, Costache Negruzzi si Veronica Micle.

3.Mitropolia Moldovei si a Bucovinei. Iasiul este unul dintre cele mai spirituale orase din Romania, oferind vizitatorilor sai ocazia de a descoperi unele dintre cele mai uimitoare lacasuri de cult din regiunea Moldovei. Dintre toate aceste lacasuri de cult, Mitropolia Moldovei si a Bucovinei este, cu siguranta, cea mai impresionanta.

Aceasta gazduieste Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, cunoscuta pentru faptul ca a produs nenumarate minuni in randul credinciosilor.

Cladirea mitropoliei, situata chiar in centrul orasului, este marcata de patru turle colosale, iar arhitectura sa are elemente de inspiratie baroca, atat in interior cat si in exterior.

4.Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Este cea dintai universitate din Romania, fiind fondata in anul 1860. Cladirea universitatii din prezent a fost insa construita intre anii 1893 si 1897 de catre arhitectul Louis Blanc, la inaugurarea acesteia fiind prezenti regele Carol I si regina Elisabeta. De remarcat in universitate Sala Pasilor Pierduti, pe peretii careia se gasesc picturile lui Sabin Balasa, precum si statuile lui A.D. Xenopol, realizate de C. Baraschi, si statuia lui M. Kogalniceanu, sculptata de W. Hegel.

5.Bojdeuca lui Ion Creanga. Micuta casa taraneasca este fosta locuinta a indragitului scriitor, fiind construita inainte de anii 1850. Ion Creanga a locuit aici in perioada anilor 1872 si 1889, pana cand a incetat din viata. Casuta a devenit muzeu in 1918 si este considerata prima casa memoriala din tara.

Lasă un răspuns