Top 5 obiective turistice in Ploiesti

Unul dintre cele mai frumoase orase din sudul Romaniei, Ploiesti, resedinta judetului Prahova, este o destinatie deseori omisa de catre calatori, care insa are multe de oferit din punct de vedere turistic. Iata, in randurile urmatoare, care sunt principalele 5 atractii ce trebuie incluse intr-un itinerariu de calatorie in Ploiesti.

1. Muzeul Ceasului

Singurul muzeu de acest tip de la noi din tara, Muzeul Ceasului gazduieste o colectie impresionanta de ceasuri realizate de diferiti mesteri celebri din Europa. Acesta a luat nastere in anul 1963 la initiativa profesorului N.I. Simache, ca sectie a Muzeului de Istorie.

Initial, muzeul se gasea in incinta Palatului Culturii, insa pentru ca si-a tot imbogatit patrimoniul de-a lungul timpului, a fost mutat in Casa Luca Elefterescu.

2. Muzeul “Casa de Targovet”

Gazduit de o casa superba ce dateaza din anul 1785, candva locuita de un negustor bogat pe nume Hagi Prodan, acesta este cel mai vechi muzeu din oras si, totodata, unul dintre cele mai importante. Colectia sa include piese de mobilier intarsiat cu sidef, vase de ars mirodenii, o lada de zestre, o sofa realizata in stil oriental, diferite narghilele si ciubuce, scaune in stil florentin si perne ornamentale. Atractia principala a muzeului este o icoana adusa de la Ierusalim, care dateaza din 1819.

3. Muzeul Petrolului

In Ploiesti se mai gaseste un muzeu unic in Romania. Este vorba despre Muzeul Petrolului, muzeu ce a luat nastere in anul 1961, cand s-au aniversat 4 ani de la centenarul industriei petroliere romanesti. Dupa cum se stie, acest oras joaca un rol cheie in industria petroliera romaneasca, fiind poreclit “capitala aurului negru”.

Expozitia muzeului se desfasoara in mai multe incaperi ale unui edificiu superb, dar si in curtea acestuia. Printre cele mai importante exponate se numara o macheta a primei instalatii de foraj mecanic ce s-a folosit vreodata in Romania si o macheta a fabricii de gaz din 1856 a fratilor Mehedinteanu.

4. Monumentul Vanatorilor

Se gaseste vis-a-vis de gara Ploiesti Sud si a fost ridicat la finalul secolului al XIX-lea pentru a celebra victoria de la Grivita, din cadrul Razboiului de Independenta. Monumentul consta intr-un obelisc din granit deasupra caruia sta un vultur cu aripile desfacute si cu un stindard in cioc. In jurul obeliscului se gasesc statuile a 4 vanatori.

Monumentul Vânătorilor din Ploiești - Wikipedia

5. Cramele din Ploiesti

Daca vizitezi Ploiestiul in sezonul de toamna, trebuie neaparat sa faci o vizita si uneia dintre cramele aflate in imprejurimile orasului. Printre cele mai cunoscute se numara Domeniile Tohani, Crama Rotenberg, Crama Budureasca si Conacul Bellu. La fiecare dintre ele ai ocazia de a degusta diferite soiuri de vin si de a manca struguri deliciosi.

Lasă un răspuns